Σε νέου τύπου περαίωση προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.

Σχέδιο άμεσης ανάκαμψης των εσόδων, με μια νέου τύπου «περαίωση» για περισσότερους από 400.000 φορολογούμενους που βρίσκονται στα φορολογικά δικαστήρια ,σκέφτεται να εφαρμόσει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου.

Με την κίνηση αυτή στοχεύουν στην άμεση είσπραξη μέρους των 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να πάρουν ανάσα τα έσοδα μετά και τη νέα υστέρηση κατά 700 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Εφαρμογή της είσπραξης ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός». Το σχέδιο είναι έτοιμο αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.

Προβλέπει, καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμα και με δόσεις και «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο. Ενσωματώνει παράλληλα, δικλείδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν θα επιτρέπουν συνειρμούς για συγχωροχάρτια σε καραμπινάτους φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις και στις μισές από αυτές δεν έχει καν οριστεί δικάσιμος.Ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια, ενώ συνολικά για τις φορολογικές υποθέσεις η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια.
Παρ’ όλο που η υπολογιζόμενη μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κυμαίνεται από 7% έως και 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς, πηγές της ΓΓΔΕ με γνώση των στοιχείων αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, με τόκους, πανωτόκια και προσαυξήσεις έως και 500% στο αρχικό κεφάλαιο.
«Αυτά τα χρήματα είναι αδύνατο να εισπραχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός πέρα από έσοδα στα ταμεία του δημοσίου θα έδινε και σημαντική ανάσα στην αγορά.

About kymaeditor

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας που θα ισχύσει για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *