Σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων- Τι αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα

Σημαντικές ήταν οι ανακαλύψεις από τους δύτες, κατά  τη δάρκεια της υπερσύγχρονης υποβρύχιας έρευνας που συντελείται στο ναυάγιο των Αντικυθήρων υπό την εποπτεία της διεύθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, με την συμμετοχή διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων.

Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων είναι τα μέχρι τώρα γνωστά ευρήματα από τη νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Τα ευρήματα επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις.

με το Βήμα, το δόρυ που εντοπίστηκε φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανέναν από τους ήδη γνωστούς και εκτεθειμένους θησαυρούς του ναυαγίου που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάτι που σημαίνει ότι το δόρυ ανήκει σε κάποιο άλλο άγαλμα ή κάποιο άλλο καλλιτεχνικό σύμπλεγμα που αναζητείται στον βυθό από τους καταδυόμενους αρχαιολόγους.

Σε ό,τι αφορά στη συστάδα των αμφορέων που εντοπίστηκε σε απόσταση 200 και πλέον μέτρων από τον χώρο του κυρίως ναυαγίου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν προέρχεται από ένα δεύτερο πλοίο που συνταξίδευε με το πρώτο (υπόθεση την οποία προκρίνει η αμερικανική πλευρά των ερευνητών) ή αν αποτελεί τμήμα του κυρίως ναυαγίου (υπόθεση που προκρίνει αντιστοίχως η ελληνική πλευρά).

Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «μπορεί να βρούμε και ανάλογης σημασίας ευρήματα», όπως ο περίφημος«Έφηβος των Αντικυθήρων».

Η κ. Σίμωσι άφησε, δε, να εννοηθεί ότι επίκειται η αποκάλυψη σημαντικότατων ευρημάτων τα οποία συνιστούν ενδείξεις για ακόμη μεγαλύτερης σημασίας ευρήματα, ανάλογα των θησαυρών που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προέρχονται από το ίδιο ναυάγιο.

«Τα ευρήματα είναι ορατά από την χαρτογράφηση του ναυαγίου. Άλλα είναι καλυμμένα από άμμο, άλλα είναι καλυμμένα από επίπαγο (σ.σ. κάτι σαν πετρωμένη κρούστα) και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν πρόκειται για ολόκληρα αγάλματα ή αντικείμενα χάλκινα. Έχουμε πάντως ανασύρει ένα μεταλλικό αντικείμενο το οποίο θα μεταφέρουμε στην Αθήνα, ούτως ώστε να το καθαρίσουμε και ακολούθως να διαπιστώσουμε αν πράγματι πρόκειται για το τμήμα κάποιας κλίνης» δήλωσε η κ. Σίμωσι.

Εντοπισμός μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωμαϊκής εποχής ναυάγιο από το οποίο προέρχονται τόσο ο διάσημος και αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, όσο και ο εντυπωσιακός χάλκινος Έφηβος έχουν να δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο και για εντοπισμό μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων.

About kymaeditor

Check Also

Ζάκυνθος: Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας αγρότης 53 ετών, ο οποίος έκανε εργασίες σε κτήμα με ελιές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *