Σκληρό πόκερ κυβέρνησης- τρόικας

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι επαφές των δύο πλευρών συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες με την κυβέρνηση Σαμαρά να δίνει τη πιο δύσκολη από αρχή του μνημονίου συμφωνία με τους δανειστές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι αύριο, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη το πρωί για τις Βρυξέλλες . Αύριο λοιπόν Δευτέρα αναμένεται και η ανακοίνωση της τρόικας.

Ακόμη και στην περίπτωση που ένα η δύο επιμέρους ζητήματα είναι σε εκκρεμότητα, θα υπάρχει αναφορά στην ανακοίνωση έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πολιτικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Στουρνάρα με το Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε με τον οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ότι «τώρα είναι η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών για την Ελλάδα».

Που έχουν συμφωνήσει

Στα δημοσιονομικά μέτρα αποφασίστηκε να μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 κατά τα δύο τρίτα στην προηγούμενη χρονιά και στην ενίσχυση των Ταμείων που είναι ο αδύναμος κρίκος και το ένα τρίτο να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2014 ώστε να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» και αν η κυβέρνηση επιμένει, να διανείμει περιορισμένο ποσό σε κοινωνικό μέρισμα.

Έτσι καλύπτονται οι τυχόν αυξήσεις δαπανών από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι).

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αποτέλεσε έκπληξη καθώς προσέγγισε τα 3 δισ. ευρώ (χωρίς τις μεταβιβάσεις κερδών επί των ομολόγων ή επιστροφές τόκων) και αυτό προήλθε από τρεις πηγές: Την επιπλέον περικοπή δαπανών μετά 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 600 εκατ. από μισθούς και συντάξεις- κατά 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων τα οποία όμως υπάρχουν και μη επαναλαμβανόμενα για το 2014 έσοδα (φόρος ακίνητης περιουσίας) – και το υπόλοιπο από τα έσοδα των κοινοτικών ταμείων, προσπάθεια που αποδίδεται στον κ. Ράιχενμπαχ, και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.

Επίσης η τρόικα ζήτησε να επιταχυνθεί η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εισοδήματος σε περιοχές μεγάλης φτώχειας όπως το Πέραμα. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο προτάσεις και η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα επιλεγεί το Κορδελιό ή η Μενεμένη. Θα διατεθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ.

Για το Ασφαλιστικό θα υπάρχει αναφορά ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητά του και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους (σσ  που υπάρχουν από τους στόχους του κοινωνικού προϋπολογισμού).

Για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος (δεν θα χρειάζεται έγκριση του υπουργού ) και κανένας περιορισμός στους υπό αναδιάρθρωση κλάδους της οικονομίας.

Στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο παρά την επιμονή του Πολ Τόμσεν να προγραμματίσουν από τώρα το αριθμό των απολύσεων του 2015. Μετά από παρέμβαση του Ματίας Μορς της ΕΕ θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο του 2014 το πρόγραμμα μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ως τότε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα απολύσεων. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η αποχώρηση 3000 εργαζομένων από τους ΟΤΑ ή εναλλακτικές δεξαμενές.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν έως τον Ιούνιο την πληρωμή των μισθών και αποδοχών σε όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών ώστε να ελεγχθούν οι αμοιβές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το γάλα θα υπάρξει συμβιβαστική λύση ώστε να κυκλοφορούν προϊόντα με όλες τις χρονικές διάρκειες. Επίσης δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν τα αιτήματα για μη απελευθέρωση των αδειών λειτουργίας φαρμακείων και ειδικά της διάταξης να κληρονομούνται οι επιχειρήσεις από τα τέκνα.

Απόλυτη συμφωνία υπήρξε για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εντός της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όπου θα εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια.

About kymaeditor

Check Also

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην Μεγαλόπολη

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 10:40 σήμερα το πρωί, σε περιοχές της Αρκαδίας, της …