Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας δεξαμενή του 4ου π.Χ. αι. ανασκάφηκε στα έργα του τραμ στην Ομηρίδου Σκυλίτση

Στην πλειονότητα των σωστικών ανασκαφών στον Πειραιά έχουν εντοπιστεί πηγάδια και υπόγειες λαξευτές δεξαμενές περισυλλογής όμβριων υδάτων, κυρίως κωδωνόσχημες και επιχρισμένες με υδραυλικό κονίαμα. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί στην περιοχή περισσότερες από 384 δεξαμενές και πηγάδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αρχαιολογική υπηρεσία εργάζεται για τη διατήρηση υπόγειων κατασκευών ύδρευσης, είτε σε κατάχωση, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις, ορατών για το κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και στο εσωτερικό ιδιωτικών οικοπέδων και οικοδομών.

Μία τέτοια κεραμική δεξαμενή του 4ου αιώνα πΧ βρέθηκε επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση, στη συμβολή της με την οδό Φίλωνος, μετά από έρευνα που έφτασε στα τρία μέτρα βάθος, στο πλαίσιο του έργου της δυτικής επέκτασης του τραμ στον Πειραιά. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρησή της σε κατάχωση, με την επίβλεψη των ερευνητών της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ κατέληξε σε αυτή την απόφαση και επειδή υπάρχει κίνδυνος καθίζησης του οδοστρώματος και των πλαϊνών στηριγμάτων.

Ο διευθυντής της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Βασίλης Σπυράκος, σημείωσε ότι το έργο που ξεκίνησε το 2013 βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Ο κ. Σπυράκος υπογράμμισε ότι το έργο είναι επιφανειακό, καθώς ο τροχιόδορμος βρίσκεται σε βάθος μόλις 50 εκατοστών, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης της δεξαμενής. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης της δεξαμενής, όπως έγινε σε δύο δεξαμενές επί της οδού Λαμπράκη, εξαιτίας των αγωγών ύδρευσης που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την παράκαμψη, καθώς στο πλαίσιο του έργου αναμορφώνεται το δίκτυο ύδρευσης ώστε να μην βρίσκεται κάτω από τις ράγες.

Πηγή :ΑΜΠΕ

Πιθανότατα η ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών θα είναι το μεγάλο όφελος του Πειραιά από την επέκταση του τραμ.

About kymaeditor

Check Also

Φωτό αρχείου

“ΝτοΝτό” για βρέφη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ομάδα ΒίΔα Ντοντό! Πρωτότυπη βρεφική παράσταση για ηλικίες από 12 μηνών έως 3 ετών Μετά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *