ΣτΕ: Αντισυνταγματική η δέσμευση λογαριασμών από το ΣΔΟΕ

Απόφαση -βὀμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο στον οποίο στηρίζεται  το ΣΔΟΕγια να  προχωρά σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας μεγάλης έκτασης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ η   διάταξη του επίμαχου νόμου ( άρθρο 30 παράγραφος 5 του ν. 3296/2004) με βάση την οποία το ΣΔΟΕ εκδίδει τις σχετικές διοικητικές πράξεις  είναι άκυρη .

Σύμφωνα με τη δικαστική κρίση  η διάταξη αυτή χρησιμοποιεί αόριστες έννοιες  χωρίς να καθορίζει με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο της προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου. Δεν θέτει συγκεκριμένα περιορισμό στην έκταση και στη διάρκεια της τραπεζικής  δέσμευσης και  δεν ρυθμίζει τη διαδικασία επιβολής και άρσης της με πρόβλεψη διαδικαστικών εγγυήσεων ανάλογων προς τη σοβαρότητά της.

Πως κατέληξε το ΣτΕ στην κρίση του

Το ΣτΕ  εξέτασε και ακύρωσε πράξη  προϊσταμένου του ΣΔΟΕ με την οποία είχε αποφασιστεί το 2011 η δέσμευση των  τραπεζικών λογαριασμών πολἰτη  κατά τη διάρκεια ελέγχου λόγω ενδείξεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας μεγάλης έκτασης.

“Η δέσμευση αυτή  -σύμφωνα με τους δικαστές – αποσκοπεί μεν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για να διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου και να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του δημοσίου εφόσον βεβαιωθεί η πιθανολογούμενη παράβαση, όμως αυτό δεν αρκεί για να είναι συνταγματικά ανεκτή μια τόσο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου”.

 

Μετά από αυτή την απόφαση αναμένονται σωρεία σχετικών προσφυγών πολιτών στο ΣτΕ .

About kymaeditor

Check Also

Πτώση πολιτικού τύπου ελικοπτέρου στη βόρεια Εύβοια – Σε εξέλιξη αεροναυαγοσωστική επιχείρηση

Πτώση πολιτικού τύπου ελικοπτέρου σημειώθηκε στην παραλία Αχλαδίου στη βόρεια Εύβοια. Στο ελικόπτερο επέβαινε ένα άτομο, ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *