Στην Τρ. Πειραιώς ο έλεγχος του 24,5% της ΑΝΕΚ

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική ακτοπλοϊα, αφού η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται δυναμικά (και) στο χώρο της ναυτιλίας. (Ως γνωστόν είναι ο μεγαλομέτοχος της Hellenic Seaways).
Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα παίρνει τον έλεγχο της ΑΝΕΚ, και πρόθεση της, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να έχει ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ναυτιλιακής εταιρείας.
Η Πειραιώς πήρε στα χέρια της το 24,5% των μετοχών της χανιώτικης εταιρείας για δάνειο που είχε δώσει στη Sea Star ύψους, 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Μία άλλη τράπεζα, η Eurobank έχει το 23% ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο είναι μοιρασμένο σε 32.000 μετόχους.

Η μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει δώσει οικονομική ανάσα στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αφού το 55% του λειτουργικό κόστους ενός πλοίου είναι τα πετρέλαια και τα λιπαντικά. Η ΑΝΕΚ, εφόσον οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για έξι μήνες θα έχει ένα όφελος 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Οκτώβριο η ΑΝΕΚ προχώρησε σε πωλήσεις πλοίων. Έδωσε σε γαλλική τράπεζα τα πλοία «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη» έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ τίμημα με το οποίο θα μειωθεί ο δανεισμός της. Στη συνέχεια η χανιώτικη εταιρεία τα ναύλωσε από τη γαλλική τράπεζα.

About kymaeditor

Check Also

Αύξηση των τελών διέλευσης σε Σουέζ και Βόσπορο – Εκτιμάται μετακύλιση του κόστους στα διακινούμενα προϊόντα

Αύξηση του κόστους ταξιδίων στα πλοία αναμένεται να προκαλέσει η άνοδος των τιμών στα τέλη διέλευσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *