Στην Τρ. Πειραιώς ο έλεγχος του 24,5% της ΑΝΕΚ

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική ακτοπλοϊα, αφού η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται δυναμικά (και) στο χώρο της ναυτιλίας. (Ως γνωστόν είναι ο μεγαλομέτοχος της Hellenic Seaways).
Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα παίρνει τον έλεγχο της ΑΝΕΚ, και πρόθεση της, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να έχει ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ναυτιλιακής εταιρείας.
Η Πειραιώς πήρε στα χέρια της το 24,5% των μετοχών της χανιώτικης εταιρείας για δάνειο που είχε δώσει στη Sea Star ύψους, 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Μία άλλη τράπεζα, η Eurobank έχει το 23% ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο είναι μοιρασμένο σε 32.000 μετόχους.

Η μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει δώσει οικονομική ανάσα στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αφού το 55% του λειτουργικό κόστους ενός πλοίου είναι τα πετρέλαια και τα λιπαντικά. Η ΑΝΕΚ, εφόσον οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για έξι μήνες θα έχει ένα όφελος 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Οκτώβριο η ΑΝΕΚ προχώρησε σε πωλήσεις πλοίων. Έδωσε σε γαλλική τράπεζα τα πλοία «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη» έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ τίμημα με το οποίο θα μειωθεί ο δανεισμός της. Στη συνέχεια η χανιώτικη εταιρεία τα ναύλωσε από τη γαλλική τράπεζα.

About kymaeditor

Check Also

ΕΒΕΠ:Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να αναπτύσσεται στην ΕΕ παρά το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει, πως οι οργανώσεις Ecommerce Europe και EuroCommerce δημοσίευσαν, από κοινού, την Έκθεση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *