Στη Βουλή φέρνει το θέμα με τις τραγικές ελλείψεις ιατρών στο “Μεταξά” το Ποτάμι

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα με τις τραγικές ελλέιψεις γιατρών στο νοσοκομείο Μεταξά οι βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας–Λάρισας, Κατερίνα Μάρκου-Β’ Θεσσαλονίκης και Νίκος Ορφανός-Β’ Πειραιώς. Αμφότεροι κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για βιοψίες που πραγματοποιούνται από μη ιατρούς και τα αποτελέσματα καθυστερούν έως και ενάμιση μήνα 

Στην ερώτηση τονίζουν ότι: «Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στα όρια της κατάρρευσης. Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά υπηρετούν πλέον μόνο τέσσερις ογκολόγοι (δύο διευθυντές και δύο επιμελητές Β’) από τους δεκατρείς που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου.

Αυτοί καλούνται να «σηκώσουν το βάρος» 80 περίπου νοσηλευόμενων, 50 χημειοθεραπειών την ημέρα στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, την 24ωρη γενική εφημερία (ανά τέσσερις ημέρες), τα καθημερινά εξωτερικά ιατρεία, τα ογκολογικά συμβούλια και τις εντός του νοσοκομείου εκτιμήσεις σε άλλες κλινικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» απαιτείται έως και ενάμισης μήνας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των βιοψιών, δεδομένου ότι έχουν απομείνει τέσσερις μόνιμοι γιατροί από τους επτά που ήταν το 2009. Κάθε γιατρός πραγματοποιεί ετησίως 2.000 έως 2.500 διαγνώσεις, όταν ο αριθμός των ιστολογικών εκθέσεων ανά γιατρό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.500 παρασκευάσματα ετησίως ή 125 παρασκευάσματα το μήνα.

Και στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου έχουν απομείνει έξι μόνιμοι γιατροί από τους δώδεκα που ήταν το 2009, κάθε γιατρός πραγματοποιεί ετησίως 3000 διαγνώσεις, δηλαδή διπλάσιες σε σχέση με το όριο ασφαλείας των 1500.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα λοιποί επιστήμονες υγείας, όπως βιοχημικοί και χημικοί, οι οποίοι δεν είναι γιατροί, έχουν οριστεί ως επιστημονικά υπεύθυνοι να υπογράφουν ιατρικά αποτελέσματα. Φυσικά, πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Νόμο (άρθρο 7 παρ. 8 του Ν. 2889/2001), καθώς δεν είναι δυνατό μη ιατρός να είναι επιστημονικά υπεύθυνος βιοπαθολογικού τμήματος.

Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς ο αριθμός των εξετάσεων αυξάνεται και των γιατρών μειώνεται. Την ίδια στιγμή,  η πρωθυπουργική εξαγγελία για 4500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας αποδεικνύεται απλή ρητορεία και το ΕΣΥ παραμένει όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση και την άοκνη προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται με χαμηλές αμοιβές και μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Ρωτάμε τον Υπουργό, αν θα υλοποιηθεί η πρωθυπουργική εξαγγελία για 4.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας, πότε και αν θα δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων.

Ειδικότερα, εάν θα υπάρξουν άμεσα προσλήψεις στα μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία Μεταξά, Ιπποκράτειο Άγιος Σάββας και Θεαγένειο, στο μέτρο που ορίζουν τα οργανογράμματα των νοσοκομείων και πως θα αντιμετωπιστούν τυχόν νομικά προβλήματα (πχ ζητήματα ιατρικής ευθύνης) που θα ανακύψουν από την εμπλοκή επιστημόνων υγείας, μη ιατρών, στη διενέργεια και την υπογραφή ιατρικών αποτελεσμάτων».

About kymaeditor

Check Also

Πανηγυρικός εορτασμός του Προφήτη Ηλία Πειραιά

Πανηγυρικός εορτασμός του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Πειραιά, στο λόφο της Καστέλλας θα πραγματοποιηθεί με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *