Στις καλένδες ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη

Σύμφωνα με ανάρτηση που αναρτήθηκε στη«Δι@ύγεια» σε κατάργηση του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστης Σπίρτζης. Η αιτίαση είναι ότι τυχόν αποπεράτωσή του θα άνοιγε τον δρόμο σε αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων στις γειτονικές παραχωρήσεις της Ιόνιας Οδού και της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», ο διεθνής διαγωνισμός με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση & Εκμετάλλευση του έργου: Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη» ακυρώνεται, με το σκεπτικό ότι ο οδικός άξονας Υλίκη δεν εμπίπτει στις πρόνοιες περί συγκοινωνιακού δικτύου της σύμβασης παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, στο οποίο το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται να προγραμματίζει, μελετά και κατασκευάζει, χωρίς να γεννάται οποιαδήποτε υποχρέωση αποζημίωσης του παραχωρησιούχου.

Και αυτό διότι η κατασκευή ως αυτοκινητοδρόμου του οδικού τμήματος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα συνιστούσε εν δυνάμει γεγονός ευθύνης του Δημοσίου σύμφωνα µε τη σύμβαση παραχώρηση της Ιόνιας Οδού, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Η συνδρομή και επέλευση Γεγονότος Ευθύνης του Δημοσίου παρέχει τη δυνατότητα στον Παραχωρησιούχο να διεκδικήσει, εφόσον αποδείξει ότι συνεπεία αυτού του Γεγονότος επήλθε ουσιώδης μείωση των εσόδων του ή αύξηση των δαπανών του, και υπό συγκεκριμένους όρους, αποζημιώσεις» σημειώνεται.

«Το ύψος των πιθανών ως άνω απαιτούμενων αποζημιώσεων τις οποίες θα καλούταν να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί στην παρούσα φάση µε αποδεκτή ακρίβεια, λόγω των σχετικών αβεβαιοτήτων των υπεισερχόμενων παραγόντων» αναφέρεται.
«Το έργο δεν έχει περιληφθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα (συγχρηματοδοτούμενο ή από εθνικούς πόρους) για την κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών ωρίμανσής του ή/και χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου» σημειώνεται στην απόφαση του κ. Σπίρτζη.
Έτσι, λόγω των υποχρεώσεων, οι οποίες είναι δυνατό να ανακύψουν στην περίπτωση κατασκευής του έργου, «την γενική διαφοροποίηση του κυκλοφοριακού φόρτου από τις αρχικές προβλέψεις των συγκοινωνιακών μελετών και την επικαιροποίηση σχεδιασμού του οδικού έργου της χάραξης καθώς και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του έργου παραχώρησης», το υπουργείο «δεν ενδιαφέρεται για την κατασκευή του» και «δύναται να ακυρώσει το διαγωνισμό».

Φαίνεται ότι έτσι απλά το υπουργείο καταργεί έργα και αναθέτει άλλα.Σύμφωνα με τις δηλώσεις, κάνοντας και αμυντική πολιτική! Οι ανάγκες των κατοίκων μάλλον δεν είναι κριτήριο. Ενδιαφέρον!

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σαλαμίνα: Κυνικός και αμετανόητος ο δολοφόνος της 43χρονης- Σήμερα θα βρεθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πειραιά

Κυνικός και αμετανόητος εμφανίστηκε ο 71χρονος ου δολοφόνησε τη σύντροφό του χθες στη Σαλαμίνα. Ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *