Στον Πειραιά διοργανώθηκε η 4η συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου SMILE- Πιλοτικές ενέργειες από το δήμο

Διοργανώθηκε στον Πειραιά η 4η συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου SMILE – Smart green Innovative urban Logistics for Energy efficient mediterranean cities. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι «Πολιτικές και Στρατηγικές για Έξυπνες Καινοτόμες Δράσεις Διαχείρισης Αστικής Εφοδιαστικής με Στόχο Πράσινες και Ενεργειακά Αποδοτικές Πόλεις στην Περιοχή της Μεσογείου».


Ο Δήμος Πειραιά που είναι και ο Επικεφαλής Εταίρος του έργου θα υλοποιήσει 2 πιλοτικές ενέργειες:

• Την τοποθέτηση αυτόματων βυθιζόμενων μπαρών (ως ICT Tools) σε 2 επιλεγμένα σημεία της πόλης, με τη δημιουργία των αντίστοιχων εσοχών επί των πεζοδρομίων για την εξυπηρέτηση των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων, τα οποία μελλοντικά θα επεκτείνει σε όλο το κέντρο της πόλης.

• Τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων της πόλης (waste management), ώστε να πραγματοποιείται εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των αέριων ρύπων και βελτίωση του κυκλοφοριακού στον Πειραιά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν με παρουσιάσεις αλλά και με παρεμβάσεις στο στρογγυλό τραπέζι οι ακόλουθοι φορείς: Δήμος Πειραιά, ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ΙΤS Hellas, ΠΕΣΥΔΑΠ, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Επαγγελματιών Φορτηγών Αυτοκινήτων Αττικής, Σωματείο Ελαφρών Φορτηγών Πειραιά, Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ), Navigate Ltd, καθώς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.

 

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου SMILE το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Μεσογειακός Χώρος (MED), αποτελεί η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών σχεδίων και δράσεων για την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων σε αστικές περιοχές της Μεσογείου. Το έργο αξιοποιεί προηγούμενες πρακτικές λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα τεχνογνωσία, το απαιτούμενο κόστος καθώς και άλλα σχετικά ζητήματα.

Το έργο εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους του Στρατηγικού Προγράμματος MED και επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των αστικών περιοχών μέσω της χρήσης «έξυπνων» και καινοτόμων τεχνολογιών καθώς και αποτελεσματικών διαδικασιών διαχείρισης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών που συντελούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των Μεσογειακών πόλεων.

Μέσα από μια σειρά πιλοτικών δράσεων, το έργο SMILE στοχεύει στην προώθηση στρατηγικών και τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων και μηχανισμών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των διαδικασιών διανομής εμπορευμάτων σε αστικές περιοχές (urban logistics) της Μεσογείου επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση των εκπεμπόμενων αέριων ρύπων.

 

About kymaeditor

Check Also

Η Γλυφάδα αποκτά Δημοτικό Γηροκομείο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου

Μια στέγη αγάπης και φροντίδας, ένα δημιούργημα άρτιας κατασκευής και υψηλών προδιαγραφών που απευθύνεται στους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *