Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα λύματα.

Μια νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την πλημμελή επεξεργασία των αστικών λυμάτων ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη φορά αφορά σε πέντε οικισμούς τρίτης προτεραιότητας (πληθυσμός 2.000-15.000 κατοίκους) και συγκεκριμένα τις κωμοπόλεις Προσοτσάνης και Δοξάτου Δράμας, Ελευθερούπολης Καβάλας, Γαλάτιστας Χαλκιδικής και Βάγια Βοιωτίας. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση και «παρότι πολλά από τα αρχικά προβλήματα έχουν έκτοτε αντιμετωπιστεί, το μέγεθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα οδήγησαν την Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.».

Η Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων είναι από τις παλαιότερες περιβαλλοντικές νομοθετικές παρεμβάσεις της Ε.Ε. (θεσπίστηκε το 1991) και προέβλεπε δεκαετή προθεσμία συμμόρφωσης για τους μεγάλους οικισμούς (άνω των 150.000 κατοίκων) και δεκαπενταετή για τους μεσαίους και μικρούς οικισμούς. Στη χώρα σήμερα λειτουργούν περισσότεροι από 300 βιολογικοί καθαρισμοί, εξυπηρετώντας το 90% του πληθυσμού. Ωστόσο το ποσοστό των εξυπηρετούμενων από αποχέτευση μικρών οικισμών είναι ακόμα χαμηλό και υπολογίζεται στο 18-20% (στοιχεία ΥΠΕΚΑ 2012).

Αντίθετα, από τους οικισμούς α’ προτεραιότητας (άνω των 150.000 κατοίκων), οι μόνοι στην Ελλάδα που δεν εξυπηρετούνται από αποχέτευση είναι οι περιοχές Σπάτων, Λούτσας, Ραφήνας και Πικερμίου, για τις οποίες η χώρα έχει καταδικαστεί ήδη μια φορά από το ευρωδικαστήριο και εκκρεμεί η δεύτερη καταδίκη και η επιβολή προστίμου. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Επιτροπή εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου ύψους 13 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα που θα περνά από την έκδοση της δεύτερης καταδίκης από το Ευρωδικαστήριο μέχρι τη λειτουργία των υποδομών.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η υπόθεση του Θριασίου Πεδίου στη Δυτική Αττική, με μια ιδιαιτερότητα: μετά την ευρωκαταδίκη, οι υποδομές κατασκευάστηκαν, ωστόσο το ποσοστό των συνδέσεων κατοικιών με την αποχέτευση παραμένει πολύ χαμηλό με αποτέλεσμα ο βιολογικός καθαρισμός να υπολειτουργεί και η ρύπανση του υπεδάφους και του κόλπου της Ελευσίνας να συνεχίζεται.

Online

About kymaeditor

Check Also

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο

Λόγω διεξαγωγής του «THIS IS ATHENS FESTIVAL», το Σάββατο 21–9–2024 και από ώρα 20.00΄και την Κυριακή 22–9–2024 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *