Στο ευρώ και η Λιθουανία

Στη ζώνη του ευρώ εντάσεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η Λιθουανία, όπου πλέον θα γίνει το 19ο μέλος της. Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους υποστηρίζει ότι παρά τις αναταράξεις «το ευρώ έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικό έναντι εξωτερικών σοκ αλλά και εσωτερικών εντάσεων.

«Θεωρώ ότι η Ευρωζώνη έχει φτάσει τώρα σε σημείο να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.
Η Λιθουανία συνέδεσε το νόμισμά της, το Λίτας, με το ευρώ ήδη το 2002.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Λιθουανία μετά την ένταξη της στην ΕΕ το 2004, θα διευρύνει από αύριο ακόμη περισσότερο και την «οικογένεια» του ευρώ.

Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 3,45 Λίτας, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να έχει οριστεί στη σημερινή τιμή πριν από 12 χρόνια και οι Λιθουανοί δεν θα πληρώνουν στο εξής τέλη ανταλλαγής συναλλάγματος. «Τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Για τους επενδυτές, που χρειαζόμαστε επειγόντως, η Λιθουανία θα γίνει ελκυστικότερη, καθώς δεν θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετα κεφάλαια ως ασφάλιστρα κινδύνου. Ο νομισματικός κίνδυνος δεν θα υφίσταται. Έτσι, μπορεί να αυξηθεί το κέρδος των ξένων επενδυτών», υπογραμμίζει ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις, το 50% των Λιθουανών έχει επιφυλάξεις για την ορθότητα της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος. Πάντως, ο Ριμάντας Σάτζιους αισιοδοξεί ότι η δυσπιστία των πολιτών έναντι του ευρώ δεν θα αργήσει να καμφθεί:.
«Μόλις το μισό του πληθυσμού στη Λιθουανία πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι το ευρώ φέρνει πλεονεκτήματα. Αλλά είδαμε ότι στη γειτονική μας Εσθονία χρειάστηκαν δύο χρόνια για να επιδοκιμάσει το ευρώ το 85% του πληθυσμού. Πιστεύω ότι και εμείς θα χρειαστούμε δύο χρόνια μέχρι να αυξηθεί εξίσου το ποσοστό επιδοκιμασίας του ευρώ» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας.

About kymaeditor

Check Also

Βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα το εμπορικό πλοίο Rubymar

Το εμπορικό πλοίο Rubymar το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αφού στοχοθετήθηκε από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *