Στο +75% η προσαύξηση για τα Κυριακάτικα μεροκάματα

Όποιος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα  δικαιούται να λάβει για κάθε Κυριακή που απασχολείται προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού  του και εάν δεν του χορηγείται αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως σε άλλη ημέρα της εβδομάδας, δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού του.

Αυτό τονίζει το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στην υπ΄  αριθμ. 437/2014 απόφασή του  με την οποία υποχρέωσε  κατασκευαστική εταιρεία να καταβάλλει σε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση  του κατά τις Κυριακές.

Ο προσφεύγων κατά τη διάρκεια της περίπου διετούς απασχόλησής του προσέφερε 8ωρη εργασία   κατά 57 Κυριακές, χωρίς να λάβει καμία προσαύξηση των αποδοχών του όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αλλά ούτε του δινόταν αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της εβδομάδος. Ο οδηγός μετά την απόλυση του προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και τελικά δικαιώθηκε από τον  Άρειο Πάγο.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι απασχολούμενοι  τις Κυριακές, ανεξάρτητα εάν η απασχόληση τους είναι  νόμιμη ή παράνομη, δικαιούνται να λάβουν για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού  τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που  δεν  χορηγείται  από τον εργοδότη άλλη ημέρα της εβδομάδας αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού ως απόδοση του αδικαιολόγητου  πλουτισμού του εργοδότη. Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή δικαιούται ένα πρόσθετο ημερομίσθιο για κάθε Κυριακή κατά την οποία εργάστηκε χωρίς να λάβει αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Επεξηγώντας οι αρεοπαγίτες την  έννοια του αδικαιολόγητου  πλουτισμού του εργοδότη, σημειώνουν ότι  ο εργοδότης στις περιπτώσεις που ο μισθωτός εργάζεται τις Κυριακές, αλλά δεν λαμβάνει άλλη ημέρα αναπαύσεως υποχρεούται να καταβάλλει «κάθε τι θα κατέβαλλε στον ίδιο εργαζόμενο αν εργαζόταν σε ημέρα μη αναπαύσεως, χωρίς όμως την προσαύξηση της υπερεργασίας  άλλων ημερών και της αναλογίας επιδομάτων αδείας και εορτών». Δηλαδή, θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το χρηματικό  ποσό που παράνομα δεν του κατέβαλε και με το ποσό αυτό θα γινόταν πλουσιότερος ο εργοδότης

About kymaeditor

Check Also

Αεροδιακομιδή ανηλίκου από την Τήνο με ελικόπτερο του ΛΣ

Mε ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ, ενός ανήλικου από Τήνο για Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *