Στρατηγικής και εθνικής σημασίας έργο της ΕΡΓΟΣΕ η σύνδεση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τη Γραμμή του ΟΣΕ.

Μεγάλης στρατηγικής και εθνικής σημασίας έργο η σύνδεση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Δίκτυο. Το έργο που θα παραδοθεί την Τετάρτη 20 Μαίου ουσιαστικά διευκολύνει τη διεθνή εμπορευματική αλυσίδα παρακάμπτοντας το Βόσπορο.

Το έργο «Σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων Λιμένα Αλεξανδρούπολης» (Α.Σ. 740/13), με αντικείμενο την εκτέλεση των εργασιών για την κατασκευή της υποδομής – επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής του τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και τη σύνδεσή της με το σύμπλεγμα των γραμμών του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης επιτρέπει την ανάπτυξη των διεθνών σιδηροδρομικών μεταφορών και επιτρέπει την ανάπτυξη υπηρεσιών Logistics.

O προϋπολογισμός του έργου  συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ» 2007-2013. το κόστος είναι συγκριτικά μικρό και ανέρχεται σε 3,1 εκατ ευρώ.
«Το έργο είναι τεράστιας εθνικής σημασίας, γιατί συνδέει το λιμάνι κατευθείαν με τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες ελαχιστοποιώντας το κόστος» τονίζει η ΕΡΓΟΣΕ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με το συγκεκριμένο έργο ενεργοποιείται η δυνατότητα παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου από την εμπορική ναυτιλία, καθώς προστίθεται στην εφοδιαστική αλυσίδα η εναλλακτική της πολυτροπικής μεταφοράς μέσω του λιμανιού και του σιδηροδρόμου για την προώθηση προϊόντων από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα και αντίστροφα, της παράκαμψης των Δαρδανελίων και της αποφυγής των σημαντικών καθυστερήσεων στον κορεσμένο Βόσπορο.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, εάν σε μία περιοχή με ένα εκατομμύριο εργαζομένους αυξηθεί η εμπορευματική κίνηση μέσω του λιμανιού κατά 1 εκατ. τόνους, δημιουργούνται άμεσα περίπου 400 με 600 θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα περισσότερες από 7.500 νέες δουλειές.

About kymaeditor

Check Also

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου

Σε εξέλιξη είναι έρευνες και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου για τον εντοπισμό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *