“Στόχος τα “μεγάλα ψάρια” και κανένα συγχωροχάρτι για το παρελθόν”

Τα μεγάλα “ψάρια” αποτελούν το μεγάλο στόχο, κατά τον Παναγιώτη Νικολούδη. Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, σε συνέντευξή του, περιέγραψε το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης στο πολύπλοκο πεδίο της διαπλοκής και των αθέατων πτυχών των σχέσεων του κράτους με οικονομικούς παράγοντες της χώρας και τόνισε πως “δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτια για το παρελθόν”.

«Δεν έχω κανένα λόγο να κυνηγάω τους πλούσιους και τους εύπορους. Δουλειά μου είναι η πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας των πλουσίων που έχουν παραβεί τον νόμο. Γιατί δεν σημαίνει, ότι όποιος είναι πλούσιος και ισχυρός οικονομικός παράγοντας είναι και παράνομος. Προς Θεού», δηλώνει ο Π. Νικολούδης στην «Καθημερινή».

Ομως, προτεραιότητα του νέου υπουργού και της σημερινής κυβέρνησης, όπως αναφέρει ο ίδιος, «είναι πρωτίστως υποθέσεις που αφορούν “τα μεγάλα ψάρια”», χωρίς να παραγνωρίζει πως «εκτεταμένη διαφθορά και παρανομία υπάρχει και σε εκείνους που δεν είναι πλούσιοι. Είναι η διαφθορά της καθημερινότητας, που και εκείνη θα μας απασχολήσει ζωηρά».

Ως «διαφθορά της καθημερινότητας» ορίζει ενδεικτικά «το φακελάκι, τις παράνομες επιδοτήσεις, το λάδωμα των δημοσίων λειτουργών, κυρίως σε ορισμένες δημόσιες δραστηριότητες, όπως οι πολεοδομίες», αλλά και το εκτεταμένο κύμα ανομίας, που «ανθεί πρώτα απ’ όλα στη φοροδιαφυγή».

Αυτήν την απάντηση δίνει όταν ερωτάται διευκρινιστικά από την «Κ». «Τι να σας πω. Δεν τα ξέρετε; Δεν βλέπετε τι γίνεται στις ταβέρνες, στους χώρους εστίασης, στον τουρισμό, στους ελεύθερους επαγγελματίες; Ολοι τα βλέπουν». Καιρός είναι, όπως λέει, «να γίνει και κάτι. Οχι μόνον για να εισπράξει το Δημόσιο τα οφειλόμενα, αλλά για να αισθανθεί και ο πολίτης που πληρώνει, ο νόμιμος πολίτης, κάποια δικαίωση…».

Θέτοντας τον πήχη της αυστηρότητας ψηλά, ο νέος υπουργός, αλλά με λογικές προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειας της οποίας ο ίδιος ηγείται, ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών. «Κοιτάξτε, δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτια για το παρελθόν, αλλά εκείνο που καθορίζει τη δράση μας είναι το παρόν και το μέλλον».

Και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να τιμωρηθούν όσοι στο παρελθόν με στοιχεία αποδειχθεί ότι έχουν παρανομήσει, αλλά μέλημά μας, κυρίως, είναι να μην ξαναγίνουν τα ίδια. Να μην έχουμε σε λίγα χρόνια επανάληψη των αρνητικών φαινομένων…».

Οριοθετώντας, μάλιστα, από την εμπειρία του, τις κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της πάταξης της διαφθοράς, «σε πλουσίους και μη», τονίζει με νόημα: «Οποιος κυνηγάει πολλούς λαγούς, ξέρετε ότι δεν επιτυγχάνει. Προσωπικά θεωρώ πως ο έμπειρος κυνηγός δεν παρασύρεται και δεν χάνει τον στόχο του…».

Δεν παραγνωρίζει, όμως, πως η πολιτική βούληση δεν αρκεί για να έχει μια κυβέρνηση αποτελέσματα κατά της διαφθοράς και κυρίως της διαπλοκής. «Ασφαλώς απαιτείται οι κρατικοί μηχανισμοί να είναι σε θέση να παράγουν αποτελέσματα, να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και να δουλέψουν. Ομως η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει περισσότερα εργαλεία γι’ αυτό».

About kymaeditor

Check Also

AΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ-ΔΟΕ-ΟΕΝΓΕ & ΠΟΕ-ΟΤΑ σε απεργία και αποχή για την αξιολόγηση

Αντιδρώντας στην αξιολόγηση τόσο η Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), όσο και Ομοσπονδίες-μέλη της (ΠΟΕΔΗΝ, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *