Συγκροτείται Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής

Στη συγκρότηση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές στα νησιά, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το νέο όργανο που θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, χωρίς τα μέλη του να λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση, θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου και υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από υπουργεία, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών συλλόγων, που η δράση τους σχετίζεται με πολιτικές νησιωτικότητας.

Στόχος της απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παραγωγή πολιτικών που θα προάγουν τη νησιωτικότητα της χώρας.

H σύνθεση του Συμβουλίου

Ειδικότερα η σύνθεση του Συμβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:

Από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, συμμετέχουν ο γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (πρόεδρος) και o γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και γενικοί γραμματείς (θα οριστούν από ένας) από τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού.

Εξάλλου, θα συμμετέχουν οι περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, πέντε εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης (ένας από κάθε Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων και ένας που θα εκπροσωπεί τους υπόλοιπους νησιωτικούς δήμους της χώρας) και πέντε εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων (οι τέσσερις θα προέρχονται από τα αντίστοιχα Επιμελητήρια των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων και ένας από τα επιμελητήρια των νομών που έχουν νησιά).

Επιπλέον, το συμβούλιο απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Οικονομικού Επιμελητήριο Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, από δύο εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Ε/Γ – Τ/Χ –ΚΑΤ «EXPRESS JET» στη Μήλο

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μήλου από τον πλοίαρχο του Ε/Γ …