Συλλογικές συμβάσεις και εξόφληση δεδουλευμένων τα αιτήματα των ναυτικών

Τετ α τετ με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είχαν το πρωί της Δευτέρας οι ναυτικοί έξω από το πλοίο «European Express» στο λιμάνι του Πειραιά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τα αιτήματα που έθεσαν στον υπουργό Ναυτιλίας ήταν να αποσυρθούν ρυθμίσεις που θίγουν τη ναυτική εργασία, να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα της ΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει εξαγγείλει από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και τα περισσότερα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη έγιναν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων προς Σαμοθράκη.

Οι διαδηλωτές ναυτικοί μετά τη συγκέντρωση στο λιμάνι, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας όπου τα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ, είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διοίκηση της συνομοσπονδίας των ναυτικών, αναφερόμενη στη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου η οποία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς στην ακτοπλοΐα, τόνισε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ήδη παραβεί τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας «MLC», αφού χωρίς διαπραγματεύσεις και εν μια νυκτί προχώρησε στη σχετική ρύθμιση. Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ δεν απέκλεισαν επίσης προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Ανέφεραν ότι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ακτοπλοΐα καθώς από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας εξαρτάται και το ποσοστό των εισφορών που δίνεται από τους εργαζόμενους ναυτικούς στο ΝΑΤ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.

Για το θέμα των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται στα πληρώματα της ΝΕΛ και φθάνουν έως τους έξι μήνες, ζήτησαν από τον υπουργό Ναυτιλίας, να εφαρμοστεί η απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την εξόφληση των δεδουλευμένων.

«Στόχος ο κατακερματισμός του συνδικαλιστικού κινήματος»

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς απευθυνόμενος προς τον υπουργό είπε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ο κατακερματισμός του συνδικαλιστικού κινήματος και προειδοποίησε ότι τα ναυτεργατικά σωματεία είναι αποφασισμένα για όλα.

Ο κ. Χαλάς ζήτησε επίσης την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων από το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις» που αναμένεται προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη, αναφέροντας ότι, όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά αντίθετα προστίθεται πληθώρα νέων ανέργων ναυτικών η οποία έχει φθάσει στα εφιαλτικά ποσοστά του 55% και άνω.

Από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ζήτησε εξάλλου την απόσυρση του άρθρου 25 του νομοσχεδίου περί «προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ασφαλείας» στα πλοία της ακτοπλοΐας στη διάρκεια απεργιών, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο, καταργούνται συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

«Πρωτοβουλία του υπουργείου για την εξόφληση των δεδουλευμένων»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ, ανέφερε ότι μια μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση, θα βλάψει περισσότερο τα συμφέροντά τους από ότι θα τους ωφελήσει. Τους ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα της ΝΕΛ και ότι ποτέ ο ίδιος δεν ήταν ενάντια στη διεκδίκησή τους αυτή.

Για το θέμα του «πλοίου ασφαλείας» ζήτησε μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις» βελτιωτικές προτάσεις, λέγοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί εντελώς η σχετική διάταξη, καθώς «είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών επισήμανε ότι «αυτός πρώτος χωρίς καμία ενημέρωση της ΠΝΟ απέσυρε την πολιτική επιστράτευση των ναυτικών» και τόνισε πως πιστεύει «ότι πρέπει να υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας χωρίς εκβιασμούς».

 

About kymaeditor

Check Also

Τρία χρόνια λειτουργίας για το Παντοπωλείο της αγοράς του Πειραιά.

Τα τρία χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το προσεγμένο παντοπωλείο της αγοράς του Πειραιά, ‘Γεύση Ελλάδος …