Συμφωνία Πούτιν- Ποροσένκο για το φυσικό αέριο

Συμφωνία επήλθε μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πέρο Ποροσένκο για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίουπου προμηθεύεται η Ουκρανία. Την συμφωνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, που τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει να τερματιστεί γρήγορα η μεταξύ τους διένεξη για το φυσικό αέριο.

«Βάσει των διαβουλεύσεών μου, μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση», δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: μιλάμε μόνο για τον χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385» δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Ποροσένκο. «Οι Ρώσοι δέχτηκαν» είπε. Εξήγησε ότι για την θερινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι λιγότερη, το Κίεβο θα ήθελε αντίθετα μια τιμή στα 325 δολάρια –πρόταση που η Μόσχα αρνείται. Η τιμή ορίζεται σήμερα στα 485 δολάρια.

Στο τέλος των επαφών του στο Μιλάνο την Παρασκευή με τον Ποροσένκο, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη κάνει λόγο για «πρόοδο» και για «συμφωνία επί των όρων της επανάληψης της προμήθειας φυσικού αερίου, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο».

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο, το οποίο δεν δέχεται την αύξηση της τιμής που όρισε η Μόσχα μετά την άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και έχει συσσωρεύσει μεγάλο χρέος.

About kymaeditor

Check Also

Βενετία: 21 νεκροί και 20 τραυματίες από πτώση λεωφορείου από οδογέφυρα

Είκοσι ένας άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο Μέστρε, λίγα χιλιόμετρα έξω από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *