Συμψηφισμός οφειλών σε Ταμεία με επιστροφές φόρου ή ΦΠΑ

Σε ισχύ τίθεται  ο συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τυχόν επιστροφές φόρου ή ΦΠΑ καθώς ενεργοποιείται η διαδικασία αυτόματων συμψηφισμών. Από τη ρύθμιση αναμένεται να εξοικονομηθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται πως 850.000 επιχειρήσεις ή μεμονωμένα άτομα καθυστερούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Για παράδειγμα, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ασφαλισμένους έχουν κάνει… στάση πληρωμών.

Η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις:

Ο συμψηφισμός ξεκινά σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) εκτός από τον ΟΓΑ. Εκτιμάται πως το όφελος θα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Οκτώβριο η ρύθμιση επεκτείνεται και στον ΟΓΑ, με στόχο να εισπραχθούν περισσότερα από 50 εκατομμύρια σε πρώτη φάση. Ο συμψηφισμός θα αφορά και επιδοτήσεις που έλαβαν αγρότες, οι οποίοι ωστόσο χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνεται πως τα έσοδα του ΟΓΑ είναι 350 εκατομμύρια και οι δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τον συμψηφισμό ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Το ΚΕΑΟ προχωρά στις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών εντός 15 ημερών τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Ταμείο.

Εντός πέντε ημερών ενημερώνονται οι ΔΟΥ -μέσω του TAXIS- και προχωρούν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερα του ενός Ταμεία, το ποσό της επιστροφής «μοιράζεται» αναλογικά.

About kymaeditor

Check Also

Σε 24 δόσεις, αντί 12, μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *