Συνάντηση προέδρου ΠΕΝΕΝ με Σταθάκη για τα θέματα της Ναυτιλίας.

Θέματα που αφορούν την ποντοπόρο και κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία καθώς και προβλήματα στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και στη ναυτεργασία, έθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογεώργος στη συνάντηση που είχε, ύστερα από πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ, με τον υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ επεσήμανε ότι χωρίς ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές με σκοπό να διασφαλισθεί η απασχόληση Ελλήνων Ναυτεργατών (με πλήρη και θεσμοθετημένα δικαιώματα) στο θεσμικό πλαίσιο δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Σημείωσε ότι η ανεργία των ναυτικών βρίσκεται σε υπερδιπλάσια επίπεδα και ποσοστά από τον υπόλοιπο χερσαίο ελλαδικό χώρο και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και δυνατότητες μαζικής απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών στην ποντοπόρο ναυτιλία γεγονός που θα συμβάλει θετικά και θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την χώρα μας.

Επίσης ανέφερε ότι η φορολογία των ναυτικών τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια με νομοθετική ρύθμιση ,ενώ αντίστοιχα των εφοπλιστών παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και σε εθελοντική βάση.

Σχετικά με την ακτοπλοΐα τόνισε ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως μείωση του ακτοπλοϊκού στόλου από 128 σε 54, αποδιοργάνωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, δραματική μείωση στην συχνότητα των δρομολογίων και σε γενικευμένη έκταση συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών, συνιστούν οπισθοδρόμηση με αρνητικά αποτελέσματα. Τόνισε δε την ανάγκη επειγόντως να ληφθούν μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενημέρωσε επίσης τον υπουργό σχετικά με την επιδίωξη των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας είτε νομοθετικά είτε μέσω των ΣΣΕ να καθιερώσουν τις ατομικές συμβάσεις για τα κατώτερα πληρώματα, καταργώντας τις ΣΣΕ που υφίστανται από το 1944 στον χώρο της ναυτικής εργασίας. Επίσης έθεσε και μια σειρά γενικότερα ζητήματα που αφορούν στη ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία, την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ κ.λπ.

Στην απάντησή του ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη τις θέσεις και προτάσεις της ΠΕΝΕΝ στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις της κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής.

About kymaeditor

Check Also

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε κάνναβη στο Ρέντη

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *