Συνεργασία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Ελληνικό Φεστιβάλ

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσιάζουν την μουσική παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» σε ιδέα  και καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου, στην Πέτρινη Αποθήκη στην προβλήτα του ΟΛΠ [Πύλη Ε2] την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και τη Κυριακή 8 Ιουνίου (έναρξη συναυλίας 21.00 – διάρκεια 2.30 ώρες). Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Ελληνικό Φεστιβάλ – εννέα μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του ομορφότερου θεάτρου – μνημείου της Ελλάδας, η οποία επιβεβαιώνει την πρόθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Τάκη Τζαμαργιά για συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο).

Στον Πειραιά, στο τόπο όπου γεννήθηκε  το ρεμπέτικο τραγούδι και στην Πέτρινη Αποθήκη στον ΟΛΠ, ένα χώρο διατηρητέο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας,  μέσα από την μουσική παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς»  θα ζωντανέψουν οι μορφές των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτου Παγιουμτζή και θα ακουστούν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια μιας εποχής που έμεινε στην ιστορία  ως Πειραιώτικο Ρεμπέτικο.

Ήταν γύρω στο 1934 όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης μαζί με τρείς φίλους του μουσικούς – διαφορετικού ύφους ο καθένας – τον Γιώργο Μπάτη,  τον Ανέστη Δελιά και τον Στράτο Παγιουμτζή  φτιάχνουν ένα πρωτοποριακό για την εποχή σχήμα που ονομάστηκε «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» και η οποία με μπουζούκια και μπαγλαμάδες άλλαξαν τον ήχο της μουσικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός νέου είδους: το πειραιώτικο ρεμπέτικο.

Στην μουσική παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης και οι Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης.

Στη διάρκεια της παράστασης θα διαβαστούν αποσπάσματα από το ημερολόγιο του 2013 που εξέδωσε το «Λιμάνι της Αγωνίας» με τίτλο «Πόλη Μεταναστών και Προσφύγων», το ημερολόγιο του 2006 «Ο Πειραιάς και το Ρεμπέτικο Τραγούδι: στοιχεία και κείμενα του ερευνητή του ρεμπέτικου Σπύρου Παπαϊωάννου» και αποσπάσματα από την «Αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη» της Αγγελικής Βέλλου-Κάιλ.

Ταυτότητα Παράστασης

Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς – Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ (Πύλη Ε2)

Ιδέα – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου

Σκηνογραφία, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Άγγελος Μέντης

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Ενορχηστρώσεις: Κώστας Νικολόπουλος

Επιμέλεια Οπτικού Υλικού: Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου (Portolanos Films), Λίνα Νικολακοπούλου

Τραγουδούν: Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης και οι Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης

Ορχήστρα: Μανώλης Πάππος – μπουζούκι

Παναγιώτης Τσεβάς – πιάνο, ακορντεόν

Κώστας Μερετάκης – κρουστά

Παναγιώτης Μανουηλίδης – κοντραμπάσο

Μάνος Σαβιολάκης – κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι, πολίτικη λύρα

Κώστας Νικολόπουλος – ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, κιθαρόνι, μπάντζο

About kymaeditor

Check Also

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός, Ηλίας Λογοθέτης, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *