Συνεχίζεται η απόσυρση αλιευτικών σκαφών (δυστυχώς)

Συνεχίζεται η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης των αλιευτικών σκαφών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από το 1994 απ’ όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» που αφορά στη Δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους» και μέχρι σήμερα, έχουν αποσυρθεί συνολικά 4.542 αλιευτικά σκάφη, τόσο παράκτια (συμπεριλαμβανομένου των βιντζοτρατών) όσο και μέσης αλιείας (μηχανότρατες και γρι-γρι), ενώ 26 από αυτά δεν καταστράφηκαν αλλά διασώθηκαν ως παραδοσιακά και αποκλειστικά για μουσειακή χρήση.

Η συγχρηματοδότηση του μέτρου που ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα Κράτη – Μέλη και έχει ως απώτερο στόχο τη μείωση της αλιευτικής πίεσης στα ιχθυοαποθέματα.

«Με την απόσυρση των αλιευτικών σκαφών δεν αποσύρονται μόνο τα σκάφη, αλλά αποσύρονται, διαγράφονται οι άδειες τόσο από το εθνικό όσο και από το ευρωπαϊκό μητρώο» δήλωσε στο «Πρακτορείο FM» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και συμπλήρωσε «έτσι, συνολικά, μειώνεται ο αλιευτικός στόλος και ασκείται μικρότερη πίεση στα αλιεύματα».

Από το Νοέμβριο του 2017 έχουν υποβληθεί συνολικά 1.341 αιτήσεις για ένταξη στο μέτρο απόσυρσης, από τις οποίες εντάχθηκαν 764 και ενώ ακόμη 522 πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν καθώς το οι πόροι του μέτρου εξαντλήθηκαν.
Η ανάπτυξη έρχεται…
Πειραϊκό Κύμα με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Αυξημένη η εφετινή παραγωγή ελαιολάδου – Υποχωρεί σταδιακά η τιμή

Αισιόδοξες είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφορικά με την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *