Σχέδιο της κυβέρνησης για επαναπατρισμό κεφαλαίων με εφάπαξ φόρο 15%

 Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αφού η κυβέρνηση  προσφέρει αμνηστία για τα κεφάλαια που θα επαναπατριστούν με φόρο 15%.  Πιο συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου  βάζει φρένο σε «πόθεν έσχες», φορολογικούς έλεγχους και συντελεστές 42% με στόχο να επιστρέψουν τα χρήματα που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες λόγω της κρίσης.

«Φέρτε πίσω τα λεφτά και ξεχάστε πόθεν έσχες, φορολογικούς συντελεστές 42%. Βάλτε τα στις ελληνικές τράπεζες με εφάπαξ φόρο 15% ή κάντε επενδύσεις και εξασφαλίστε φορολόγηση του κεφαλαίου με συντελεστή 7,5% μια κι έξω και πλήρη φορολογική αμνηστία», φέρεται να είναι το ακριβές μήνυμα της κυβέρνησης.

Με 15% συντελεστή φόρου, το κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο είναι 1,5 δισ ευρώ ή “μισός ΕΝΦΙΑ”, όπως λένε οι κυβερνητικές πηγές.

Εάν επενδυθούν ή φορολόγηση του κεφαλαίου θα έχει συντελεστή 7,5% μια κι έξω, ενώ θα υπάρχει φορολογική αμνηστία.

Το Μαξίμου εκτιμά πως έτσι μπορεί να πείσει τους απανταχού Έλληνες με λεφτά κρυμμένα στο εξωτερικό ή ακόμα και σε σεντούκια ή θυρίδες στο εσωτερικό

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κεφαλαίων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους

Τα 10 δισ. ευρώ των κεφαλαίων είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μαξιλάρι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Ρευστότητας, ποσό ικανό να δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες και αναπτυξιακή ώθηση.

Μια τέτοιου μεγέθους ένεση ρευστότητας, κρίνεται παραπάνω από πολύτιμη για τις τράπεζες ιδίως όταν – με τα σημερινά δεδομένα – δεν θα έχουν από τις αρχές του 2015 τη δυνατότητα να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για φθηνό δανεισμό ενέχυρο τίτλων.

Το όλο σενάριο όμως έχει ένα βασικό πρόβλημα για την εφαρμογή του. Η τρόικα δεν ήθελε στο παρελθόν και εξακολουθεί να μη θέλει, να ακούσει τη φράση “φορολογική αμνηστία”.

 

 

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου

Κατά την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου, θα καταβληθούν 82.586.132 ευρώ σε 60.418 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *