Σύγκρουση Πιτσιόρλα-Δρίτσα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

«Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να αντιδικήσω δημόσια με το παλιό μου φίλο Θοδωρή Δρίτσα. Όμως όλα όσα αναφέρει στη δήλωσή του είναι ακατανόητα» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας στην κριτική του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας περί αυθαιρεσιών από την πλευρά του Ταμείου στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
«Η μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνική Βουλής -μέσα σε αυτή και ο κ. Δρίτσας- ψήφισε πρόσφατα μία συμφωνία η οποία ανάμεσα στα άλλα περιέχει και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για ορισμένες από αυτές πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η παραχώρηση του ΟΛΠ είναι η πρώτη στον κατάλογο αυτού του προγράμματος και το χρονοδιάγραμμά της πάρα πολύ σφικτό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΤΑΙΠΕΔ ως οφείλει υλοποιεί αυτό τον σχεδιασμό ακολουθώντας ευλαβικά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έχοντας απόλυτη συνείδηση της ευαισθησίας του θέματος, συμπληρώνει.
«Το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει την επεξεργασία σχεδίου τροποποίησης της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης προκειμένου να τη θέσει υπόψη των αρμόδιων υπουργών και της διοίκησης του ΟΛΠ. Στο πλαίσιο αυτής της επεξεργασίας το ΤΑΙΠΕΔ έχει έρθει σε επαφή επανειλημμένα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσπαθώντας να βρει τις κατάλληλες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και να κατοχυρώσει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων στο λιμάνι» επισημαίνει ο κ. Πιτσιόρλας.
«Είναι απολύτως σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση, όμως η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης προϋποθέτει ορισμένες ακόμα διαδικαστικού χαρακτήρα πράξεις και βήματα» συνεχίζει.

«Λυπάμαι αλλά από τη δήλωση του κ. Δρίτσα είναι φανερό ότι έχοντας ελλιπή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας παρασύρθηκε από λανθασμένες πληροφορίες και προέβη σε αυτή την ακατανόητη δήλωση» καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Την Παρασκευή ο κ. Δρίτσας δήλωσε δημόσια ότι οι δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΛΠ αποτελούν υπέρβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας.
«Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ αφορά σε χώρους και σε χρήσεις χώρων που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πωληθούν. Χώροι αναψυχής και πολιτισμού, αρχαιολογικοί χώροι, οδικά δίκτυα, κτιριακά συγκροτήματα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικές εκτάσεις και κτίσματα βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας και πολλοί άλλοι χώροι, κατά το Σύνταγμα, εκτός συναλλαγής» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
«Πέραν τούτων αφορά και σε κανόνες λειτουργίας του λιμένα, η εφαρμογή και η εποπτεία των οποίων απαιτεί ίδρυση Δημόσιας Αρχής Λιμένα. Αφορά επίσης σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, την πλήρη περιγραφή του λιμένα από εργασιακή και περιβαλλοντική άποψη, όπως και πλήρη αποσαφήνιση για το εάν περιγράφεται μόνο το λιμάνι του Πειραιά ή και τα άλλα λιμάνια του Αττικού Λιμενικού Συστήματος» σημείωσε.
«Το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεσμευτεί και είχε ανακοινώσει ότι το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης θα τεθεί σε διαβούλευση με τους δήμους, την περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτή είναι και η απαίτηση του νόμου. Επιπρόσθετα αρμόδιος φορέας για τη σύνταξη της σύμβασης παραχώρησης και την οργάνωση της διαβούλευσης είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και το κράτος και όχι το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ απλά κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ. Τίποτα παραπάνω» τόνισε ο κ. Δρίτσας.
«Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠαΣοΚ είχε συστήσει διαδοχικά δύο επιτροπές για τη συγκρότηση σχεδίου σύμβασης παραχώρησης. Καμία από τις δύο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της γιατί όντως είναι έργο που απαιτεί επιστημονική οργάνωση, χρόνο, κοινωνική συμμετοχή, αυστηρή νομοτεχνική σύνταξη και συμμετοχή πολλών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων» συνέχισε.
«Σήμερα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αυθαίρετα “τρέχει” τη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης παρακάμπτοντας μάλιστα και αγνοώντας ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το αρμόδιο υπουργείο και τη διοίκηση του ΟΛΠ, παρά το γεγονός ότι έγκαιρα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε λάβει από εμένα σχετική επιστολή» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας.
«Εάν αληθεύουν πράγματι οι καταγγελίες και οι πληροφορίες ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πολύ τη Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει και θα εισηγηθεί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση την έγκριση του σχεδίου παραχώρησης, που είναι απολύτως άγνωστο ποιοι αναρμόδιοι το συνέταξαν, τότε είναι βέβαιο ότι το ΤΑΙΠΕΔ αυθαιρετεί. Η δε υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να μην παραβλέψει στοιχειώδεις κανόνες ως προς τον ρόλο της και τις αρμοδιότητες της και να μην τους υπερβεί» κατέληξε.

Πηγή: Βήμα

About kymaeditor

Check Also

Πειραιάς: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *