Τελετή παράδοσης των πρόσφατα ανευρεθέντων λειψάνων Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στην Κύπρο, στον αν. υπ. Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα, διά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, υποκλίθηκε μπροστά στα λείψανα πέντε ανδρών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και ενός καταδρομέα, που υπερασπίστηκαν την Κύπρο στην τουρκική εισβολή του 1974 και στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1965. Και οι έξι θεωρούνταν αγνοούμενοι μέχρι την ανεύρεση των λειψάνων σε εκταφές στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και την ταυτοποίηση των λειψάνων τους με τη μέθοδο του DNA. Τα λείψανα βρίσκονταν μέσα σε μικρά κιβώτια, που ήταν σκεπασμένα με τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου.
Σε μια απέριττη τελετή στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, παρέδωσε τα λείψανα στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Η τελετή, στην οποία παρέστη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου, άρχισε με προσκλητήριο πεσόντων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Ταμασού, Ησαΐα, κατάθεση στεφάνων και επίδοση στους συγγενείς των πεσόντων τιμητικών μεταλλίων και διπλωμάτων. Επίσης, παρέστησαν οι πρόεδροι των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων Ελλάδος, Μαρία Καλμπουρτζή, και Κύπρου, Νίκος Θεοδοσίου. Αύριο, τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας θα γίνει τιμητική τελετή και στη συνέχεια τα λείψανα θα παραδοθούν στους συγγενείς για ενταφιασμό.
Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Ποιοι είναι οι 35 που εκλέχθηκαν για υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *