Τεράστιες οι καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωική παραγωγή στον Έβρο.

Περισσότερα από 220.000 στρέμματα καλλιεργημένης έκτασης πλημμύρισαν στον Έβρο με αποτέλεσμα ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή αλλά και πρόβλημα στην επανακαλλιέργεια των εκτάσεων και κατ’ επέκταση στην οικονομία του νομού.
Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης διυπουργικής επιτροπής ώστε να συζητηθούν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία του Έβρου μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές.
Δύο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ορεστιάδα και το Πύθιο, όπου συμμετείχαν εκτός του υφυπουργού και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και του αγροτικού κόσμου.

Ο κ. Σγουρίδης εξέφρασε τον φόβο ότι οι γεωργοί μάλλον θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο δεδομένου ότι χρειάζεται μεγάλο βάθος χρόνου για ν’ αποτραβηχτούν τα νερά και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Επίσης, και οι αγροτικές υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες καθώς έχουν πλημμυρίσει περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος στερείται και των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων για να μπορέσει να εργαστεί σωστά και αποδοτικά.
Μεγάλες ζημίες σημειώθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι απώλειες είναι μεγάλες αν και σε πολλές περιπτώσεις τα κοπάδια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές. Ωστόσο οι απώλειες από τις πλημμύρες σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά οξύνουν το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Έβρου.

Πρωταρχικό μέλημα για να γίνει επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και να δοθούν οι αποζημιώσεις κάτι για το οποίο το υπουργείο δεσμεύεται. Εν αναμονή πράξεων που η αποκεντρωμένη και ιδιαίτερα η ακριτική Ελλάδα τις έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.

About kymaeditor

Check Also

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου στην Αθήνα: Το μπόνους των 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό και τα σχέδια για μαζικό χτύπημα

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές ασφαλείας στην Ελλάδα μετά τη σύλληψη δύο Πακιστανών που σχεδίαζαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *