Τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup.

Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι χώρες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία με την Ελλάδα για παράταση του ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες.

Η διαδικασία επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει τη Τρίτη, αφού η κυβέρνηση στείλει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το πρώτο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το υφιστάμενου προγράμματος, ενώ από την άλλη η ΕΚΤ θα ανοίξει πάλι τη «στρόφιγγα» της φθηνής ρευστότητας, και η κυβέρνηση μέσα από την ευελιξία του προγράμματος θα επιχειρήσει να περάσει κάποια μέτρα. Ωστόσο παγώνουν όλες οι εξαγγελίες και τα μέτρα που έχουν υποβληθεί στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

«Είχαμε μια πολύ εντατική και δύσκολη διαπραγμέτευση, πήραμε σημαντικές αποφάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος», δηλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Όπως είπε, ήταν δύσκολη η συζήτηση γιατί έπρεπε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις, είπε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τις τράπεζες αν τα χρειαστούν, κι αυτό έγινε μετά από ελληνικό αίτημα.

Για το υφιστάμενο πρόγραμμα είπε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη βάση του, ενώ θα χρησιμοποιηθεί η ευελιξία που είναι αναγκαία για την Ελλάδα.

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρθυμίσεων θα δοθούν τα 7,2 που απομένουν ως δόσεις καθώς και τα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν θα πάρει κανένα μέτρο με αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό. Δεσμεύεται επίσης να αποπληρώσει το χρέος στους δανειστές.

Οι εταίροι θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Εurogroup το 2012. Δεσμεύονται επίσης να επανεξετάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τη μείωσή του λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη χώρα.

About kymaeditor

Check Also

Μητσοτάκης: Εθνική επιταγή η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο

«Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *