Τι αλλάζει στο Δημόσιο- Το νέο ενιαίο μισθολόγιο, «ψαλίδι» στα επιδόματα και μείωση της γραφειοκρατίας

H λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις πήρε τελικά την έγκριση του Eurogroup και πλέον η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τις υλοποιήσει. Στη συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές στο Δημόσιο και στο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων, ενώ περιλαμβάνονται περικοπές πρόσθετων επιδομάτων, μείωση της γραφειοκρατίας, αναδιάρθρωση του Δημοσίου και της κατανομής πόρων.
Στόχος όλων αυτών των αλλαγών είναι να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα.

Ενιαίο μισθολόγιο

Μια από τις προτεραιότητες που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη λίστα Βαρουφάκη, είναι η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιαρθρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο έτσι ώστε να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα. Ολο αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη μειωθούν τα κατώτατα όρια των μισθών και χωρίς να αυξηθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Περικοπές πρόσθετων επιδομάτων

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η κυβέρνηση με τη λίστα Βαρουφάκη δεσμεύεται και για σημαντικές περικοπές σε όλες τις πρόσθετες παροχές προς τους εργαζομένους του Δημοσίου, δηλαδή στα λεγόμενα «μη μισθολογικά επιδόματα», που είναι τα εξής:
Αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση
Δαπάνες εκτέλεσης υπηρεσίας.
Μετακινήσεις εκτός έδρας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάντως, εκτός από τις περικοπές των επιδομάτων αυτών, στο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν και επιδόματα για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και στα οποία ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Τι θα γίνει με τις επαναπροσλήψεις

Οσον αφορά τώρα το θέμα των προσλήψεων και συγκεκριμένα της ανάκλησης των απολύσεων που έγιναν μέσω διαθεσιμότητας, παραλείπεται από τη λίστα Βαρουφάκη. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές, μιλώντας στην «Καθημερινή», εξηγούσαν ότι «δεν κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο να συμπεριληφθεί καθώς οι επαναπροσλήψεις θα καλυφθούν μέσω των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015. Θα το λύσουμε εσωτερικά».

Την ίδια ώρα όμως, και όπως σημειώνει η ίδια πηγή, για το εν λόγω θέμα φαίνεται να έχουν αντίρρηση οι Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μονομερή ενέργεια», καθώς και ότι θα υπάρξουν προβλήματα, αφού αρκετές θέσεις αυτών που απολύθηκαν έχουν καταργηθεί και δεν συμπεριλαμβάνονται στα νέα οργανογράμματα, με τα αρμόδια στελέχη από την ελληνική πλευρά να ανταπαντούν πως «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια» και να συμπληρώνουν ότι υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των «κενών» που θα σημειωθούν στα οργανογράμματα.

Η Αθήνα σχεδιάζει να λύσει το θέμα με την ανασύσταση οργανικών θέσεων, προκειμένου να επαναπροσληφθούν κατηγορίες όπως οι σχολικοί φύλακες, οι καθηγητές και οι καθαρίστριες, ενώ, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσληφθούν σε προσωποπαγείς θέσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι για τις καθαρίστριες, όπως και να έχει, η επαναπρόσληψή τους παγώνει μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς για τότε αναβλήθηκε από τον Αρειο Πάγο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, η εκδίκαση της υπόθεσης για την επαναπρόσληψή τους. Στόχος του Δημοσίου είναι μέχρι τότε να έχουν προωθηθεί οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψή τους και να μην υπάρχει αντικείμενο ενώπιον του δικαστηρίου.

Αναδιάρθρωση του Δημοσίου

Ετερο ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, καθώς τα υπουργεία έχουν πλέον μειωθεί σε 13. Στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των ΟΤΑ, με έλεγχο των προϋπολογιστικών διαδικασιών, αναδιάρθρωση της διοίκησης και ανακατανομή των πόρων. Παράλληλα, στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η κινητικότητα, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας.

About kymaeditor

Check Also

Πέραμα: Ποινική δίωξη στη μητέρα της 6χρονης για συνέργεια στον βιασμό

Ποινική δίωξη για συνέργεια σε ασέλγεια ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *