Στις θέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη που τόνισε πως ¨πρέπει να σταματήσουν τα έργα του Τραμ” αλλά και στην αντίθεση του δημοτικού συμβούλου του Πειραιά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 20ης Μαΐου 2015, ο δήμαρχος κ. Μώραλης ως τελευταίο θέμα στα προ ημερησίας διατάξεως, ανέγνωσε κείμενο τοποθέτησης του δημοτικού συμβούλου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, προέδρου της ΠΑΕ «Ολυμπιακός», ενώ ο ίδιος είχε προ αρκετής ώρας αποχωρήσει από την αίθουσα του συμβουλίου.
Η τοποθέτηση αυτή παρέθετε σκεπτικό και επιχειρηματολογία γύρω από δύο ιδιαίτερης σημασίας και αξίας ζητήματα, το τραμ και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Είναι ήδη απολύτως γνωστό το περιεχόμενο των δηλώσεών του, αφού η άλλη ημέρα έβριθε σχετικών δημοσιευμάτων, άλλωστε εμείς θεωρούμε ότι ακριβώς γι’ αυτό υπήρξε.
Στην ενέργεια αυτή του δημάρχου αντιδράσαμε για σαφείς και συγκεκριμένους λόγους, λέγοντάς του ότι πρόκειται για ενέργεια που κινείται εκτός θεσμών και αγνοεί τη δημοκρατική λειτουργία.
Εξηγούμαστε ότι :
1) δεν αντιστοιχεί στον δήμαρχο της πόλης να διαβάζει αντί οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου την τοποθέτηση του τελευταίου, μάλιστα, κάθε ένας απ’ αυτούς τους δύο θεσμικούς παράγοντες έχουν ρόλο διακριτό που προβλέπεται τόσο από τους θεσπισμένους κανόνες όσο και απ’ όσα έχουν καθιερωθεί στα πλαίσια της εμπέδωσης των θεσμικών λειτουργιών,
2) δεν αντιστοιχεί σε κανένα δημοτικό σύμβουλο παρά μόνο στο δήμαρχο, εκφράζοντας αυτός τη δημοτική αρχή, να ανακοινώνει οποιεσδήποτε σκέψεις, προβληματισμούς, προτάσεις που οφείλει στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης να μοιράζεται με το σώμα του Δ.Σ., προ της θεμιτής εξαγγελίας εκ μέρους τους -δημάρχου και δημοτικής αρχής- της όποιας πρόθεσής τους να επιδιώξουν όποιο τοπικό-πολιτικό αποτέλεσμα,
3) δεν αντιστοιχεί σε κανένα δημοτικό σύμβουλο τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από το να εκφράζει την άποψή του -όποια και αν είναι αυτή και όπως και αν επιλέγει να την εκφράσει-, ως μέλος όμως της παράταξής του και του Δ.Σ., αλλά όχι να διατυπώνει σε απόλυτο πρώτο πρόσωπο -μάλιστα συχνά προηγούμενο της παράταξής του-, από θέση ισχύος λόγω της οικονομικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής του ακτινοβολίας, της ιδιαίτερης δηλαδή δύναμης που εκ των προτέρων γνωρίζει ότι διαθέτει έναντι των δημοτών,
4) δεν αντιστοιχεί συνεπώς σε κανένα δημοτικό σύμβουλο, ορμώμενος απ΄ αυτήν ακριβώς τη δύναμή του, είτε να στέλνει μήνυμα χάραξης πολιτικής για την πόλη και στη συνέχεια να υπόσχεται κυρίως προσωπικά ότι θα επιλύσει ζητήματα που την απασχολούν με τον τρόπο που στην πραγματικότητα εκείνος θεωρεί (όπως στην περίπτωση του τραμ), είτε να τάσσεται ο ίδιος κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, όντας -προφανέστατα πλέον- ένας από τους επιχειρηματίες που πιθανόν τρέφει δικό του επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Τα πράγματα είναι καθαρά για μας, η τοπική πολιτική χαράζεται από τους θεσμούς και έχει προβλεφθεί ήδη ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου μέσα σ’ αυτούς, ενώ στον χώρο των επιχειρήσεων υπάρχουν οι όποιοι κανόνες ή μη -καλώς ή κακώς-, ώστε εκεί να αναπτύξει ως επιχειρηματίας τις επιδιώξεις του.