Τι θα συμβεί στην Ελλάδα στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ

To ναυάγιο στο Eurogroup μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων βρίσκεται, όπως είναι λογικό, στην κορυφή της ελληνικής και διεθνής επικαιρότητας. Το ορατό πια ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απασχολεί αναλυτές της Barclays, της Capital Economics και της Oxford Economics οι οποίοι εξηγούν τι θα συμβεί στην περίπτωση που η χώρα μας δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οπως αναφέρει και το Business Insider, στην περίπτωση της εξόδου οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για τη χώρα.

Οι συνέπειες

Οι έξι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα στην περίπτωση ενός Grexit

Επιστροφή στη δραχμή. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή (εκτός και αν το νέο νόμισμα πάρει ένα νέο όνομα). Το ζητούμενο, βέβαια, θα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει το νέο νόμισμα.

Καταθέτες θα επιχειρήσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να ελέγξει άμεσα την κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε καταρτίσει ένα σχέδιο για πιθανό Grexit το 2012, οπότε μάλλον θα πρέπει να το ανασύρει.

Θα αποσυρθεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις τράπεζες. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), κάτι που θα σταματήσει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.

Κοινωνικές αναταραχές. Η Barclays υποστηρίζει πως μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» και σημειώνει ότι ιστορικά παρόμοιες κινήσεις έχουν προκαλέσει υποτίμηση 45-85% του νομίσματος. Η Capital Economics υποστηρίζει ότι η πτώση θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, κοντά στο 20%, και η Oxford Economics μιλάει για 30%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε πιθανότατα να αρχίσει να κάνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιστρέψει στα ελλείμματα, αφού δεν θα περιορίζεται από κανόνες διάσωσης.

Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ραγδαία. Τόσο η Capital Economics όσο και η Oxford Economics λένε ότι αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό. Οπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία, με το νέο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να βρει το επίπεδο ισοτιμίας έναντι του ευρώ, οι τιμές στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα ύψη.

Ωστόσο, αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν ότι μια καλά οργανωμένη έξοδος «θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Eυρωζώνη».

About kymaeditor

Check Also

Σε ισχύ, από σήμερα, ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος, με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *