Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες.

Με λίφτινγκ στη ρύθμιση των 100 δόσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με αλλαγές που φθάνουν ακόμη και σε σημαντική διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους.

Είναι το πρώτο μέτρο στις επείγουσες κινήσεις που θα κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.Οι αλλαγές που ετοιμάζονται είναι ριζικές και φιλοδοξούν στο να φέρουν στη ρύθμιση εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που μέχρι σήμερα, αν και χρωστούσαν, δεν μπήκαν στη ρύθμιση.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή το συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που ετοιμάζονται είναι:

– παράταση στη χρονική ισχύ της ρύθμισης. Η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στο τέλος Μαρτίου και εξετάζεται σοβαρά να παραταθεί έως και το τέλος Απριλίου.

– η υπαγωγή στη ρύθμιση και των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του έτους. Με την υφιστάμενη μορφή της ρύθμισης υπάγονταν οι οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014. Με την επέκταση των οφειλών που μπορούν να υπαχθούν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις οι οφειλέτες και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν πλήρωσαν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο καθώς και την τελευταία δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος που έληξε τον Νοέμβριο ή για κάποιους φορολογούμενους τον Δεκέμβριο.

– άμεση άρση όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους φορολογούμενους που θα μπουν στη ρύθμιση. Σήμερα ξεμπλοκάρονται τραπεζικοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων μόνο εφόσον εξοφληθεί το 50% της οφειλής.

– κούρεμα όχι μόνο των προσαυξήσεων αλλά και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους. Ουσιαστικά θα τους δοθεί η δυνατότητα να τα ρυθμίσουν ή να τα εξοφλήσουν με μεγάλη έκπτωση.

– μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης. Σήμερα η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ και πρόκειται να κατέβει χαμηλότερα προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τους οφειλές τους και όσοι έχουν πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ. συνταξιούχοι των 300 ευρώ).

– κατάργηση του πλαφόν οφειλής που μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση. Με τη σημερινή μορφή της ρύθμισης μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές ύψους έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Με τη προωθούμενη ρύθμιση θα μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτου ύψους.

– υπαγωγή στις 100 δόσεις και οφειλών πάνω από 5.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα σε έως 100 δόσεις ρυθμίζονται οφειλές έως 5.000 ευρώ ενώ μεγαλύτερες οφειλές ρυθμίζονται σε έως 72 δόσεις.

– εξετάζεται μείωση του επιτοκίου.

About kymaeditor

Check Also

Φορολογικές δηλώσεις: Νέοι κωδικοί για αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις – Δαπάνες που αφαιρούν φόρο έως 2.200 ευρώ

«Εμπλουτισμένο» με νέους κωδικούς θα είναι το βασικό έντυπο Ε1, η δημοσίευση του οποίου είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *