Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τίμησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρή Δρίτσα για την πολυετή προσφορά του από τη θέση του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Το Λιμάνι της Αγωνίας» και του δημοτικού συμβούλου Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, τιμώντας τη συνεισφορά του στα κοινά του Πειραιά, απένειμαν στον κ. Δρίτσα το μετάλλιο της πόλης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης καλωσόρισε τον κ. Δρίτσα, τονίζοντας: «Ο κ. Δρίτσας είχε την ευγενή καλοσύνη να έρθει και να αποχαιρετήσει τους επί σειρά ετών συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους γιατί είναι πολλά χρόνια επικεφαλής της παράταξης «Το Λιμάνι της Αγωνίας», έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής Πειραιά και Υπουργός σε Υπουργείο με έδρα τον Πειραιά. Έχει αναλώσει όλα του τα χρόνια στην υπηρεσία του Πειραϊκού λαού και του Πειραιά. Για το Δημοτικό Συμβούλιο είναι απώλεια η αποχώρησή του γιατί ήταν πάρα πολύ χρήσιμος. Ελπίζουμε όμως οι συμβουλές του και από το μετερίζι του Υπουργού θα είναι χρήσιμες και θα είναι δίπλα μας. Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε γιατί συνδράματε στο να τιμηθεί ο κ. Δρίτσας για την επί σειρά ετών προσφορά του».
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επεσήμανε: « Η προσφορά του κ. Δρίτσα στην πόλη είναι γνωστή σε όλους. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, η οποία ήταν παραγωγική και θετική παρά τις όποιες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Θεωρώ ότι από τη θέση του Υπουργού αλλά και ως μέλος της κυβέρνησης, σίγουρα θα επιχειρήσει να βοηθήσει την πόλη του Πειραιά. Θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Δρίτσα καλή επιτυχία στο έργο του, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Να τον ευχαριστήσω ως Δήμαρχος για την παρουσία και την προσφορά του στην πόλη, η οποία δεν σταματά και θα συνεχιστεί. Η τιμητική διάκριση στον κ. Δρίτσα είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για έναν άνθρωπο που έχει αναλώσει τόσες δεκαετίες στην υπηρεσία των δημοτών του Πειραιά».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε:
«…Δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλήσω για συγκίνηση, αλλά οφείλω να σας πω, ότι μιλώντας από αυτό το βήμα και καθήμενος σε αυτά τα έδρανα, πρέπει να συνδεθώ στην ουσία, με την αφετηρία της παρουσίας μου στο δημόσιο βίο της χώρας ως αιρετός. Από 15 χρονών είμαι κοινωνικά και πολιτικά παρών και στην πόλη και σε όλα τα πεδία δράσεων για τη δημοκρατία, για τις ελευθερίες και για τα δικαιώματα, για την πρόοδο. Αλλά η θεσμική εκπροσώπηση ως αιρετός, οφείλεται στην εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά και εξακολουθεί αυτή μου η ιδιότητα να αποτελεί τον πρώτο τίτλο τιμής, από άποψη ουσίας και περιεχομένου…
… το Λιμάνι του Πειραιά, που δεν είναι απλώς λιμάνι, είναι λιμάνι – πόλη και αφορά το μέλλον του Πειραιά στην ολότητά του: έχουμε μπροστά μας εξελίξεις. Η πιεστική επιμονή των δανειστών για εξασφάλιση σίγουρων πόρων εξόφλησης των δανείων, είναι η μία αιτία για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά. Το τεράστιο ενδιαφέρον ισχυρότατων συγκροτημάτων που ασχολούνται με τη λιμενική βιομηχανία, είτε πρόκειται για χώρες σαν την Κίνα, είτε πρόκειται για χώρες σαν τη Δανία ή άλλες χώρες ,είναι η δεύτερη αιτία. Η πώληση του λιμανιού παραμένει λάθος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση η δική μου θέση είναι γνωστή. Εγώ δίνω τη μάχη μου από τη θέση που βρίσκομαι, για να πείσω ότι αυτό είναι ένα λάθος. Το ερώτημα είναι, ποιος πρέπει να πεισθεί. Και εκεί υπάρχει μια τεράστια δυσκολία.
Η σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου προς τον ΟΛΠ: Η παλιά δεν μπορεί να έχει εφαρμογή. Μια νέα σύμβαση παραχώρησης προετοιμάζεται, για να επικυρωθεί και για να γίνει και νόμος του κράτους. Αυτό είναι ένα πεδίο οριοθέτησης και της πόλης και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών και των παραγωγικών της δραστηριοτήτων κάθε είδους, σε όλο το μήκος από τη Σαλαμίνα μέχρι την πόλη του Πειραιά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεργήσει και η κοινωνία του Πειραιά και ο Δήμος Πειραιά. Και στα ζητήματα της αρχής λιμένων ή του master plan που πρέπει να γίνει για το λιμάνι του Πειραιά και που αυτά πρέπει να γίνουν είτε έτσι είτε αλλιώς, όποια κατάληξη και αν έχουν τα πράγματα, νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο που δεν πρέπει να μείνει σε κλειστά γραφεία.
Το δεύτερο είναι το ΤΡΑΜ. Επειδή τελευταία δημοσιεύτηκαν και κάποιες πληροφορίες, που διαφοροποιούν την πραγματική θέση μου. Ναι, εγώ ήμουν πάντα υπέρ ενός ΤΡΑΜ διαφορετικού από αυτό που εξελίσσεται, αλλά γενικώς με τα μέσα σταθερής τροχιάς παραμένω ένθερμος υποστηρικτής και προωθητής κάθε πρωτοβουλίας, που θα μπορούσε να αποφύγει τις αρνητικότερες εκδοχές και να πετύχει τις βέλτιστες. Νομίζω, ότι με ένα ανεξήγητο αυθαίρετο τρόπο και θα έλεγα και πραξικοπηματικό, πήραν πίσω από την πόλη του Πειραιά, ενώ ήταν κατακτημένο, την υπογείωση των γραμμών του ΗΣΑΠ. Αυτήν τουλάχιστον, δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε. Δεν είναι ένα περιορισμένο ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά, όχι μόνο ευρύτατο τμήμα των περιοχών της πόλης, αλλά αφορά και το μέλλον της πόλης τις επόμενες δεκαετίες».