Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια: Αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις-120 δόσεις και διαγραφές προστίμων

 Η τρόικα ήρθε και η κυβέρνηση  ετοιμάζεται πυρετωδώς να παρουσιάσει στους πιστωτές μας το σχέδιο της για τα «κόκκινα» δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, λύση-πακέτο για όλα τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να την  παρουσιάσει την Τετάρτη στους τροικανούς  ο Νίκος Δένδιας.

Το σχέδιο αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για εταιρείες με συνολικές οφειλές από 37 έως 40 δις ευρώ. Το υπουργείο υπολογίζει πως εάν μπει το 20% των επιχειρήσεων στη ρύθμιση θα αρχίσει να ρέει και πάλι χρήμα τόσο προς τις εφορίες και τα ταμεία, όσο όμως και προς τις τράπεζες.

 Τι περιλαμβάνει το ν/σ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

Διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων σε φόρους και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2013, τα χρόνια δηλαδή της κρίσης.

Δυνατότητα για αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού που απομένει μετά τη διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων σε 120 δόσεις.

Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να μην κάνουν καμία απόλυση για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει και έλεγχος της βιωσιμότητάς τους.

Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο χρόνια.

Δυνατότητα για τα επιχειρηματικά δάνεια τόσο για επιμήκυνση του δανείου, όσο και για μείωση του επιτοκίου με ταυτόχρονη διεύρυνση της αποπληρωμής και με περίοδο χάριτος.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας από τους αρτοποιούς

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *