Ημέρες θάλασσας

Το κυβερνητικό σχέδιο για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία- Ρύθμιση έως και 100 δόσεις

Σχέδιο για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα κατά την άφιξη της  στην Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου, προβλέπεται ρύθμιση έως 100 δόσεις για την εξόφληση της εφορίας έως το 2023, κεφαλαιοποίηση οφειλών και μείωση προσαυξήσεων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε 3.380.358 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία καθώς και σε 1.243.000 ασφαλισμένους με ανοιχτούς λογαριασμούς στα ταμεία να πληρώσουν τις οφειλές τους σε δόσεις οι οποίες θα αρχίζουν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100, με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης κατά περίπτωση έως και το 2023.

Παράλληλα με τις διευκολύνσεις μπαίνει στο τραπέζι και ένα ισχυρό κίνητρο για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους αλλά σήμερα δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο να το κάνουν. Με έκπτωση φόρου 1,5% που προβλέπεται, εάν κάποιος οφείλει φόρο 1.000 ευρώ θα κερδίσει 15 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση.

Το θέμα τέθηκε σε συζήτηση κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα, ωστόσο απάντηση δεν ελήφθη. Οι αποφάσεις, όμως, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν το Σεπτέμβρη και η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται δύσκολη.

Η τρόικα έχει απορρίψει κι άλλες φορές στο παρελθόν παρόμοιες προτάσεις με το σκεπτικό ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο ένα τέτοιο θέμα, οι οφειλέτες αποκτούν προσδοκία ότι θα προκύψει μια καλύτερη ρύθμιση, οπότε οι φόροι μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ποιο είναι το σχέδιο

Το σχέδιο που προκρίνεται με σύμπνοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει:

1. Κλιμάκωση δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα οικονομικά του υπόχρεου. Θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100.

2. Ειδική μέριμνα για όσους δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 και μετά. Στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, όπου ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν για εκατομμύρια πολίτες. Θα είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις, με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους έως και το 2023.

3. Ελάχιστη δόση, η οποία ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα 50 ευρώ.

4. Κεφαλαιοποίηση οφειλών έως το φετινό καλοκαίρι. Όλα τα συσσωρευμένα χρέη κεφαλαιοποιούνται και αντιμετωπίζονται ενιαία.

5. Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, η Φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7% αλλά και πρόστιμα που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

6. Ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Η εφάπαξ εξόφληση φόρων εντός των αρχικών προθεσμιών έχει προταθεί να συνοδεύεται από αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα έκπτωσης από το 1,5% στο 5%. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμα και σήμερα την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, θα έχουν πλέον και ένα υπολογίσιμο κίνητρο να το κάνουν.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Λουκέτα σε νυκτερινά καταστήματα στη Μύκονο, έβαλε η ΑΑΔΕ

Ακόμα δύο περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην Μύκονο εντόπισε το ραντάρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μετά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *