«Το λιμάνι του Πειραιά είναι ο “νέος δρόμος του μεταξιού” για τους Κινέζους επενδυτές»

Πολλαπλά ευεργετική χαρακτηρίζεται η παρουσία της Cosco για  το λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο dna. Το πρακτορείο έχει αναλυτικό άρθρο για τις στρατηγικές κινήσεις των Κινέζων για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και σημειώνει πως παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη χάρη στις κινεζικές εταιρείες που δρουν ή αναμένεται να δράσουν με αυτό ως βάση τους. Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμα πως για τους Κινέζους επενδυτές  «το λιμάνι του Πειραιά είναι  σημαντικό κομμάτι του νέου «δρόμου του μεταξιού» προς την Ευρώπη.

Αναφέρεται στον πρώτο «γάμο» ανάμεσα στις δύο πλευρές, πριν από πέντε χρόνια, με την έλευση της Cosco. Μια συμφωνία που τριπλασίασε την κίνηση του λιμανιού αυξάνοντας τον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται καθημερινά (περίπου 6000). Οι Κινέζοι ήδη έχουν κάνει αντίστοιχη κίνηση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (άλλο στρατηγικό σημείο). Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει πλήρως από την υφεσιακή κατάσταση στην οποία την έριξε η οικονομική κρίση από το 2008 και μετά.

«H παρουσία της Cosco είναι πολλαπλά ευεργετική»

Το άρθρο αναφέρει πως η παρουσία της Cosco είναι πολλαπλά ευεργετική για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και την ελληνική οικονομία, καθώς πέραν των χρημάτων που έδωσε για το ήμισυ του λιμανιού, στο ελληνικό Δημόσιο έρχονται επιπλέον χρήματα μέσω των φόρων, ενώ προσφέρθηκαν και 1000 θέσεις εργασίας.

«Μετατροπή του Πειραιά στην μεγαλύτερη εμπορική πύλη»

Οι Κινέζοι, αναφέρει το ρεπορτάζ, γνωρίζουν την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Μπορεί να γίνει ο περιφερειακός συγκοινωνιακός κόμβος, με τον ίδιο τρόπο που η Ολλανδία κατέχει αυτή τη θέση στη Βόρεια Ευρώπη.

Στόχος, λοιπόν, των Κινέζων είναι να μετατρέψουν τον Πειραιά στην μεγαλύτερη εμπορική πύλη. Αρκεί φυσικά να γίνουν παράλληλα και κάποια έργα υποδομής που θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, τον μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό των λιμενικών συνδέσεων, έργα στις εθνικές οδούς και στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Καθόλου τυχαίο ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, το Xinhua, ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του για το νέο δρόμο του «μεταξιού» που θα περάσει από το λιμάνι.

About kymaeditor

Check Also

Χρηματοδότηση 6,5 εκατ. ευρώ για το Β’ Θαλάσσιο Εκπαιδευτικό Ταξίδι των σπουδαστών των ΑΕΝ

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *