Το μεγάλο «φαγοπότι» στο μετρό – Ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ  αναζητά στα ταμεία της η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως προκύπτει από την έρευνα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά την παραγγελία της γενικής επιθεωρήτριας, κ. Παπασπύρου.

Στο πόρισμα των ελεγκτών  (περισσότερες από εκατό σελίδες) καταγράφεται όλη η διαδικασία που φαίνεται ότι ζημίωσε την εταιρεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού το 1.156.321,20 ευρώ είναι το ποσό που λείπει μόνο για το 2015. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι «κρούσματα» υπήρχαν και το 2011, ενώ πόρισμα εσωτερικού ελέγχου το 2012 είχε χτυπήσει το «καμπανάκι»…

Ο έλεγχος άρχισε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της επιθεωρήτριας για υπεξαίρεση από τους επόπτες του τομέα καταμέτρησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ (στις γραμμές 2 και 3 του μετρό) και διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Η έρευνα αφορούσε την ορθή απόδοση των εισπράξεων του 2015.

Από την έρευνα, πάντως, προέκυψε ότι οι επόπτες προέβαιναν σε διαθέσεις εισιτηρίων ή καρτών σε πωλητές σταθμών του μετρό, ύψους 1.156.321,20 ευρώ.

Ομως η έρευνα δεν εντόπισε τα αντίστοιχα παραστατικά στοιχεία διακινήσεων των εν λόγω εισιτηρίων-καρτών, με συνέπεια:

α) Να μην εμφανίζονται ως λογιστικές εγγραφές στην Ημερήσια Κατάσταση Ταμείου (daily list) του τομέα.

β) Να μην εμφανίζονται ως εισπράξεις στα ευρεθέντα πρακτικά της Επιτροπής Καταμέτρησης περιεχομένου σάκων εισπράξεων και ως εκ τούτου, συνολικό ποσό ύψους 1.156.321,20 ευρώ να μην έχει αποδοθεί στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Με δυο λόγια, ο βασικός «πυρήνας» των εμπλεκομένων κατέστρεφε τη διαδρομή των εισιτηρίων, καθώς ακόμη και εάν αυτά πωλούνταν, τροποποιούσαν έτσι τα στοιχεία, ώστε αυτά να φαίνονται ως… επιστραφέντα και κανείς να μην αντιλαμβάνεται ότι κάτι πάει στραβά. Εκτός από τους επόπτες στο… μικροσκόπιο μπαίνουν και οι υπεύθυνοι οικονομικού της εταιρείας, αφού ήταν αρμόδιοι για την παρακολούθηση της διαδικασίας αλλά και για τον έλεγχο των υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονταν σε αυτά τα κρίσιμα πόστα από το 2002. Και το 2011 άλλος υπάλληλος είχε διαπιστώσει ότι δύο εμπλεκόμενοι επόπτες είχαν διακινήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο εισιτήρια 107.650 ευρώ, χωρίς παραστατικά, αλλά και χωρίς να περάσουν λογιστικά από daily list. Παρά την αναφορά του, όπως καταγράφεται στο πόρισμα των ελεγκτών, ο διευθυντής Οικονομικών δεν έκανε έρευνα σε βάρος των εποπτών για το επίμαχο συμβάν, υποστηρίζοντας ότι τελικά το ποσό απεδόθη εκ των υστέρων και έγινε μια συγκεντρωτική λογιστική εγγραφή.

Τυχόν ευθύνες, όμως, θα διερευνηθούν και προς την πλευρά των μελών της επιτροπής παραλαβής ελέγχου και αδιάθετων προϊόντων κομίστρου, επειδή, σύμφωνα με την έρευνα, βεβαίωναν στα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής στοιχεία ποσοτήτων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2015).
Μεταξύ άλλων στο πόρισμα των ελεγκτών διαπιστώνεται μια «χαλαρότητα» στις διαδικασίες εποπτείας, οι οποίες ευνοούσαν τέτοια φαινόμενα διαφθοράς όχι μόνο το 2015, αλλά πιθανότατα και νωρίτερα, αφού με την αδράνειά τους ή με την ανοχή τους δεν διασφάλιζαν τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Τα βέλη στρέφονται και προς τις διοικήσεις της ΣΤΑΣΥ, αφού σύμφωνα με τους ελεγκτές είχαν γίνει γνώστες των προβλημάτων από το 2012, με αφορμή έκθεση εσωτερικού ελέγχου για δυσανάλογα μεγάλες επιστροφές εισιτηρίων, χωρίς όμως να κινήσουν κάποια διαδικασία ελέγχου

About kymaeditor

Check Also

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ευημερία και η κοινωνική ασφάλεια των πολιτών»

«Οι προοπτικές του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης διαγράφονται θετικές» ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *