Aύξηση του ορίου του τζίρου των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα ΦΠΑ ζητά το ΕΒΕΠ

«Το νέο σύστημα καταβολής ΦΠΑ που θα ξεκινήσει πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015  θα δώσει στήριξη ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ,  Βασίλης Κορκίδης που έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη ενώ παράλληλα ζητά την αύξηση του ορίου του τζίρου των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ.

Με το νέο σύστημα, η καταβολή του Φ.Π.Α. θα πραγματοποιείται, όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, σε προαιρετική βάση, με όριο τις 500.000 ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και στα 2 εκατ. ευρώ, κάτι που πρέπει να ισχύσει και στη χώρα μας. Σήμερα, ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του Φ.Π.Α. μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α., ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα.

Πιο απλά, μια επιχείρηση σήμερα, υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον Φ.Π.Α. στις ανωτέρω ημερομηνίες, ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.

Πλέον, η πληρωμή του Φ.Π.Α. θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του Φ.ΠΑ. μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή Φ.Π.Α. μέχρι τη στιγμή, που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, ωστόσο από τη στιγμή που μια επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει, θα υπάρχει μια ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της, εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του Φ.Π.Α.  (οι ενδοκοινοτικές εξαγορές ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές).

Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του, το νέο καθεστώς θα εξασφαλίζει ότι, τόσο ο προμηθευτής, όσο και ο πελάτης θα καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής, καθώς και τον τρόπο πληρωμής. Οι πελάτες των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς, θα αναβάλλουν επίσης την έκπτωση του Φ.Π.Α., έως τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2015, με απόφαση (ΠΟΛ 1198/2014) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλάζει το έντυπο δήλωσης Φ.Π.Α. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το νέο έντυπο θα είναι πιο εύχρηστο και λειτουργικό και ουσιαστικά θα υπηρετεί το σκοπό της μείωσης του διοικητικού κόστους, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τη φορολογική Διοίκηση.

Οι βασικότερες αλλαγές

Οι βασικότερες αλλαγές του νέου εντύπου είναι:

 

  1. Δεν θα αναγράφονται οι εισροές (δαπάνες και αγορές) ανά συντελεστή Φ.Π.Α. σε 12 κωδικούς, όπως απαιτούσε το παλαιό έντυπο, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο δύο κωδικοί (αξία και αναλογών Φ.Π.Α.).

 

  1. Οι ειδικοί λογαριασμοί (κωδικοί πληροφοριακού χαρακτήρα) ενσωματώνονται αντίστοιχα στις εκροές και τις εισροές, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την ορθότερη δήλωση των συναλλαγών των επιχειρήσεων για σκοπούς Φ.Π.Α. και την απαραίτητη διασταύρωση αυτών από τη φορολογική Διοίκηση.

 

  1. Ενσωματώνεται η αίτηση επιστροφής με την απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και αντίστοιχων κωδικών για τον λόγο της επιστροφής, και δεν θα απαιτείται πλέον κατάθεση ξεχωριστής αίτησης επιστροφής.

 

  1. Ενσωματώνεται η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές.

 

  1. Δίνεται η δυνατότητα να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση σε αυτόν, του προς επιστροφή ποσού.

 

  1. Το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για τον διακανονισμό παγίων και για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (prorata), χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση περίπλοκων πινάκων για τον προσδιορισμό των παραπάνω.

 

Το Ε.Β.Ε.Π. υπενθυμίζει ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για διαχειριστικές περιόδους, που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014. Επίσης, μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η αρμοδιότητα, σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, να δίνει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α. και άλλων δηλώσεων.

Δηλώσεις Β. Κορκίδη

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:

“…Η έναρξη απόδοσης του Φ.Π.Α. μετά την είσπραξη του τιμολογίου, έστω και πιλοτικά είναι μια θετική εξέλιξη. Όμως, το όριο των 500.000 € τζίρου είναι πολύ μικρό μέγεθος για το χονδρεμπόριο και ελπίζουμε με τη πλήρη εφαρμογή του μέτρου, από 1/1/1015 το όριο να αυξηθεί στα 2 εκ. ευρώ. Κάθε αλλαγή που εφαρμόζεται με σκοπό τη μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τη φορολογική Διοίκηση είναι καλοδεχούμενη…”.

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου

Κατά την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου, θα καταβληθούν 82.586.132 ευρώ σε 60.418 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *