Το πακέτο μέτρων Σαμαρά: Tι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, «κόκκινα» δάνεια και χρέη

Φοροελαφρύνσεις εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής  κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση- την οποία πήρε με 115 “ΝΑΙ” προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης στην οικονομία.

 

Αναλυτικά, τα πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς είναι:

 

– Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία: Σε 72 έως 100 μηνιαίες με μείωση των προσαυξήσεων και του ετήσιου επιτοκίου. Η ρύθμιση θα προβλέπει ακόμη:

 

Καλύτερους όρους με μείωση των τόκων για όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις.

 

Υπαγωγή στη ρύθμιση με απλούστερο τρόπο και λιγότερες προϋποθέσεις.

 

Αυστηρότερους όρους για τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν εξοφλούν τις οφειλές τους.

 

Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα από το φόρο θα μειωθούν σταδιακά από το 1,43% του ΑΕΠ κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Ενδεχομένως η μείωση θα ξεκινήσει το 2015 ενώ παράλληλα θα γίνει εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών.

 

Αποδοχές ενστόλων: Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων από τον επόμενο μήνα. Θα χορηγηθεί το 50% της διαφοράς από τις αποδοχές που ελάμβαναν τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 και παράλληλα τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014. Τα αναδρομικά των προηγούμενων μηνών θα δίνονται

 

Κόκκινα δάνεια: Το σχέδιο που θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων. Η ρύθμιση θα προβλέπει πολλές δόσεις και σημαντική μείωση του οφειλομένου ποσού,ουσιαστικά «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου, ενώ θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα οι επιτήδειοι που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή ρύθμιση. «Δεν προστατεύουμε τους τραπεζίτες αλλά το Δημόσιο και τις καταθέσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Κατάργηση της προσωποκράτησης για τους οφειλέτες. Σταδιακά κάθε μήνα από το 2015. Ταμειακά θα καλυφθούν πάνω από τα ¾ των περικοπών.

 

Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

 

Μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους.

 

Εμπροσθοβαρής εκταμίευση 4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση έργων.

 

About kymaeditor

Check Also

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μεσαρά Κρήτης – Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *