Το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους προσφυγές φορέων του Πειραιά εναντίον της πώλησης του ΟΛΠ.

Ως απαράδεκτες απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις των φορέων Πειραιά και Θεσσαλονίκης που τάσσονταν κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών των δύο πόλεων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με πέντε αποφάσεις (τις υπ΄ αριθμ. 506 έως 510/2016) και χωρίς να μπει στην ουσία των υποθέσεων, δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές των φορέων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών του έτους 2014 για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ.

Οι τυπικοί λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι προσφυγές

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους τις προσφυγές χωρίς να εξεταστούν τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έθεταν οι φορείς.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι οι προσφυγές είναι εκπρόθεσμες, ενώ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί (δηλαδή, να ζητηθεί η ακύρωση) στο ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκείμενης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Οι Σύμβουλοι τονίζουν ακόμη ότι οι φορείς που προσέφυγαν στο ΣΤΕ εφόσον δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις, πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 για την δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η ΄Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου και στρεφόντουσαν κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Πηγή: Ναυτεμπορική

About kymaeditor

Check Also

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Στηρίζει την αυριανή απεργία των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως δεν ήταν η κακιά η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *