Τρία κέντρα αριστείας δημιουργεί σε Πειραιά, Ρόδο και Βόλο το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.

Eρευνητικό κέντρο αριστείας, εξειδικευμένο σε ναυτιλιακά θέματα, θα λειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους (2018), στον Πειραιά, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, ενώ αντίστοιχο κέντρο αριστείας για τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τουρισμό, πρόκειται να συσταθεί στη Ρόδο και ακόμη ένα για την οδική ασφάλεια και τους αυτοκινητοδρόμους, στον Βόλο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελο Μπεκιάρη, την απόφαση έλαβε χθες το ΔΣ του Ινστιτούτου και από τη νέα χρονιά το κέντρο αριστείας ναυτιλιακών Πειραιά θα εγκατασταθεί σε υποδομές που παραχωρεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, σε συνεργασία με τον δήμο, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά. Ήδη, έχει εκφραστεί εφοπλιστικό ενδιαφέρον για τα έργα που θα εκπονεί το κέντρο, ωστόσο, προς το παρόν, οι εργασίες του θα έχουν ως επίκεντρο την έρευνα. «Θέλαμε αυτήν τη συνεργασία γιατί είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τον ΟΛΘ έχουμε ήδη εδώ και χρόνια συνεργασίες. Μιλάμε για έναν καλύτερο συντονισμό λιμανιού και πόλης και για ηλεκτροκίνηση» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπεκιάρης.

Το κέντρο αριστείας ναυτιλιακών μεταφορών και τουρισμού της Ρόδου θα λειτουργήσει, επίσης, μέσα στο 2018, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί σχετικές συμφωνίες με την περιφέρεια, τον δήμο, τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ θα φιλοξενηθεί σε εγκαταστάσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στο νησί. «Η αρχική ιδέα είναι να δημιουργηθούν δυνατές ομάδες αριστείας, με ερευνητικό προσωπικό που διαθέτει το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και συνεργαζόμενους φορείς, ώστε να αναπτυχθεί ένας πόλος αριστείας που θα μπορεί να προσφέρει στους τομείς δραστηριότητας των κέντρων και στην καλύτερη λειτουργία των λιμανιών» σημείωσε ο κ. Μπεκιάρης.

Στον Βόλο, το κέντρο οδικής ασφάλειας και αυτοκινητοδρόμων θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά σε εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα έργα του θα αφορούν κυρίως επαγγελματίες του χώρου των logistics και συγκοινωνιολόγους.

Ο κ. Μπεκιάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις δράσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, τόνισε ότι το Ινστιτούτο, στα 15 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τον κύκλο εργασιών του στα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και έχει αποφέρει στην Ελλάδα περί τα 45 εκατομμύρια. Είναι το πρώτο ινστιτούτο της χώρας σε προσέλκυση έργων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά προγράμματα (56 ενεργά έργα στο Horizon 2020) και είναι ένα από τα 10 καλύτερα ερευνητικά κέντρα της ΕΕ. Διαθέτει 61 ερευνητές στους τομείς ανάπτυξης τεχνολογιών για οχήματα, υποδομών σε οδικά δίκτυα και βιώσιμης κινητικότητας, και μη επίγειων μέσων μεταφοράς.                              Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Θάνατος άνδρας στο λιμάνι του Πειραιά

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πειραιά, άνδρας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *