ΤτΕ: Πτώση στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων το Μάϊο

Πτώση στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων παρουσιάστηκαν τον Μάιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.   Πιο συγκεκριμένα, το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,87 εκατοστιαίες μονάδες.

 Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, το Μάιο του 2014, στο 1,59%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,33% και 0,36% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε περαιτέρω κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,53%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,46%, το Μάιο του 2014. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,80%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορώθηκε στο 7,80%.

Το Μάιο του 2014, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,22%, ενώ το αντίστοιχο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 9,07%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 6,49% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 5,89% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και μειώθηκε κατά 107 μονάδες βάσης στο 5,57% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,94%.

Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων

Πτώση παρουσίασε, το Μάιο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης. Το περιθώριο επιτοκίου* αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,81 εκατοστιαίες μονάδες

Ειδικότερα, το Μάιο του 2014, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,80%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%. Τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,00% και 4,80% αντίστοιχα. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,17%.

Το Μάιο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων  (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,81%, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,62%.

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Κατατέθηκε η διάταξη για παράταση της αναστολής επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα προς πώληση

Την παράταση έως και τις 31/12/2024 της αναστολής της επιβολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα προς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *