Υγειονομικός σχεδιασμός στο λιμάνι του Πειραιά για τους πρόσφυγες.

Σε υγειονομικό σχεδιασμό για τους πρόσφυγες σε Ελληνικό, λιμάνι Πειραιά και Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), μετά την επιτόπια αυτοψία που διενήργησαν οι υπηρεσίες Υγείας.

Ειδικότερα στο λιμάνι του Πειραιά: Στην Πύλη Ε1, λειτουργεί ιατρείο με γιατρούς από τη Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και Αλληλέγγυους,τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), την Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), από τις 08:00 – 00:00, με διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, καθώς και νοσηλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ καλύπτουν τη βάρδια από 08:00 – 12:00, η ΑΕΜΥ από 12:00 – 16:00, γιατροί από τη 2η ΥΠΕ μεταξύ 16:00 – 19:00, ενώ η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πειραιά, από 19:00 – 00:00.

Παράλληλα, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία καλύπτει συμπληρωματικά με μαίες και νοσηλευτές από 08:00 – 22:00. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία οικίσκος, που παραχωρήθηκε από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτόν τον οικίσκο το ιατρείο, και ο υπάρχων χώρος ιατρείου να λειτουργήσει ως φαρμακείο.

Επίσης, στον χώρο είναι σταθμευμένο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έχει προγραμματιστεί επίσης η άμεση τοποθέτηση της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, η οποία θα λειτουργεί με την υποστήριξη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στην Πέτρινη Αποθήκη, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτει την πρωινή βάρδια με γιατρό, νοσηλευτή και διοικητικό. Η απογευματινή βάρδια θα καλύπτεται με προσωπικό του ΕΕΣ.

Στην Πύλη Ε2, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του Χαμόγελου Του Παιδιού, παρέχει παιδιατρική κάλυψη από τις 09:00 – 23:00 και ασθενοφόρο, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το προσωπικό του επιχειρούν καθημερινά από 09:00 – 23:00. Επίσης, η Κινητή Μονάδα των ΓτΚ, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στο χώρο και παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Στο σημείο αυτό πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ιατρείο μέσα σε οικίσκο, που παραχωρήθηκε επίσης από την περιφέρεια Αττικής. Τη λειτουργία του ιατρείου αυτού θα καλύψουν σε βάρδιες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και οι Γιατροί Του Κόσμου από το πρωί μέχρι τη 12η βραδινή.

Αναφορικά με τις Πύλες Ε3 έως Ε7 σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το όχημα των Σαμαρειτών – Διασωστών του ΕΕΣ θα πραγματοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης, εσωτερικές μετακινήσεις περιστατικών μεταξύ των Πυλών, από 17:00 – 23:00.

Το ΕΚΕΠΥ, σε καθημερινή βάση, θα έχει συντονιστή πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Λιμένα τις απογευματινές ώρες, ενώ από την ΑΕΜΥ, έχει οριστεί Συντονιστής Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφερθεί να καλύψει με συντονιστή πεδίου τον ίδιο χώρο για τις καθημερινές.

«Ο ανωτέρω σχεδιασμός είναι δυναμικός, επομένως θα προσαρμόζεται αναλόγως των αναγκών, αλλά και της διαθεσιμότητας όλων των φορέων», αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα εφαρμόζεται αντιστοίχως σε κάθε σημείο άτυπου καταυλισμού και δομής προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών στην επικράτεια.

About kymaeditor

Check Also

Πειραιάς: Συνελήφθη 16χρονη για απόπειρα δολοφονίας 19χρονης

Συνελήφθησαν μία 16χρονη και ο 20χρονος σύντροφός της, χούλιγκαν του Ολυμπιακού που είχε κατηγορηθεί για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *