Τα γύρισε ο Μάρδας: Βρήκαμε τα 400 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο – Ψάχνουμε 2,5 δισ

Kενό 350-400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των τρέχουσων αναγκών διαπίστωσε αρχικά ότι υπάρχει ο Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην τηλεόραση του Μega. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την αγωνία του για τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε το κράτος πρέπει να βρει τα χρήματα για να δοθούν οι εντολές πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την δήλωσή του ότι λείπουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις,  ο κ. Μάρδας έκανε στροφή 180 μοιρών  και  τόνισε ότι βρέθηκαν τα λεφτά.

 

«Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεραστούν οι προβλέψεις για τα έσοδα. Αυτό που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα είναι ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτήν την άνεση που περιμένω» σημείωσε αρχικά.

«Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Εμείς, ως λογιστήριο του Κράτους, είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι “αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας”. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. Δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις είναι και οι λειτουργικές δαπάνες…», προσθέτοντας όμως ότι «έχουμε εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό μας».

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Έχουμε όμως και άλλους πόρους» επεσήμανε επίσης.

Σε ερώτηση εάν βρεθήκαμε τώρα σε οριακό σημείο ο κ. Μάρδας απάντησε κατηγορηματικά: «Σε οριακό σημείο είμαστε από τον Φλεβάρη που αναλάβαμε».

«Βρέθηκαν τα «χαμένα¨400 ευρώ»

Ωστόσο, περίπου δύο ώρες μετά την αποκάλυψη-σοκ στην οποία προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ότι λείπουν από τα κρατικά ταμεία 400 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες του κράτους ο Δ. Μάρδας έκανε λόγο για εξεύρεση προσωρινής λύσης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην εκπομπή του Star LIVE U ο κ. Μάρδας είπε μεταξύ άλλων ότι μετά από επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους ασφαλιστικών ταμείων τον ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 400 εκατ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα το Γενικό Λογιστήριο.

«Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Tράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε».

Ο κ. Μάρδας όμως αποκάλυψε και ένα δεύτερο σχέδιο για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου «για το δυσχερέστερο σενάριο να μην υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις».

Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον εσωτερικό δανεισμό από φορείς όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες ο κ. Μάρδας απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους να αναθεωρήσουν «αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε και άλλους πόρους».

Ακόμα ο κύριος Μάρδας ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου

Κατά την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου, θα καταβληθούν 81.963.651 ευρώ σε 72.986 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *