«Υποχρέωση Σαμαρά η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων»

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων απηύθυνε, μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιώργος Σούρλας,  με αφορμή την κατάρτιση νομοσχεδίου για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος με αυστηρούς κανόνες και κυρώσεις, αλλά και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου για τον σκοπό αυτόν.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται για ένα σχέδιο που επιδιώκει την αναμόρφωση των βασικών διατάξεων του ποινικού κώδικα κατά της διαφθοράς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η αυστηρή κριτική που δέχθηκε η Ελλάδα για το ζήτημα, σε διεθνές επίπεδο από τον ΟΟΣΑ, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε για ανεπαρκή και αναποτελεσματική εφαρμογή μιας σειράς σημαντικών δεσμευτικών κειμένων που είχε υπογράψει. Κατάσταση η οποία, όπως τονίζει, μας οδήγησε στο καθεστώς της επιτήρησης από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Είναι βαριά η σκιά που έχει πέσει και έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Θεωρώ ότι έχουν επεξεργαστεί πολύ καλά αυτό το θέμα οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η επίσπευση της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, αν και δεν νομίζω να έχει τόση σημασία η ψήφισή του για τις δημοτικές εκλογές», λέει ο κ. Σούρλας.

 

Επιπλέον, αναφέρει, το σχέδιο νόμου έχει πολλές και αυστηρές διατάξεις για την επίτευξη του στόχου του, ο οποίος είναι να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, ώστε να γίνει δυνατή η αντιμετώπιση φαινομένου του «μαύρου» χρήματος που «έχει καθυποτάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωή του τόπου, έχει εκμαυλίσει πολιτικούς, τους έχει καταστήσει δέσμιους συμφερόντων». Επομένως, το πρώτο θέμα το οποίο θα συζητηθεί πολύ είναι πώς θα γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων. Από τον κρατικό προϋπολογισμό; Θα είναι και από ιδιώτες; Θα έχει πλαφόν; κλπ.

 

«Όσον αφορά εμένα ως γραμματέα, θέλω να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, να είναι στο φως της δημοσιότητας πόσα χρήματα παίρνει κάθε κόμμα, από πού και πώς διαθέτει τα χρήματα αυτά. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, διαφανές και διαυγές. Τώρα, πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτή η διαφάνεια είναι μια δύσκολη απάντηση. Δεν αρκούν πάντα τα νομοθετήματα με τις διατάξεις και τις κυρώσεις, πρέπει όλοι μας και κυρίως οι πολιτικοί να διακατεχόμεθα από αίσθημα ευθύνης. Εκείνο το οποίο απαιτείται, πλέον, είναι η ηθική συνείδησης, η έλλειψη της οποίας οδήγησε τη χώρα στην ταπείνωση και την εξαθλίωση. Δεν γνωρίζω κατά πόσον έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος αυτού του κακού, εάν έχουμε αναγνωρίσει τις ευθύνες μας στον βαθμό που μας αναλογούν και εάν είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού αλλά και στις υποχρεώσεις του είναι να αντιμετωπιστούν αυτές οι εκκρεμότητες. Πρέπει η Ελλάδα να βγει από την επιτήρηση, γιατί η βαριά αυτή ποινή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολύ σοβαρά πολιτική».

 

Σχετικά με την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι και οι αγορές θα πρέπει να μπορούν να σταθούν και να ακουμπήσουν επάνω σε ένα πολιτικό σύστημα που θα μπορεί να κρατήσει το βάρος των όποιων μεταρρυθμίσεων. «Το πολιτικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει στην αναγέννηση και είναι στις προτεραιότητες, από ό,τι γνωρίζω, του πρωθυπουργού», είπε ο κ. Σούρλας.

 

Πέρα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, είπε. Ως παράδειγμα, ανέφερε την προσωπική μάχη που δίνει από δεκαετίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των νοθευμένων καυσίμων. Μάλιστα, αναφορικά με το τελευταίο κρούσμα (Γ. Σπανός, ΕΤΕΚΑ), ο κ. Σούρλας θέτει το ερώτημα εάν είναι σωστό ορισμένοι να πλουτίζουν αθέμιτα και ασυνείδητα, όταν πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Όλες αυτές οι κοινωνικές ανισότητες σίγουρα δεν εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και πιθανά θα οδηγήσουν σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών τον οποίο προβλέπει το σχέδιο νόμου και ασκεί σήμερα Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Σούρλας τον χαρακτήρισε «διάτρητο». Ανέφερε ότι ξεκίνησε από το 1927, θεσμοθετήθηκε το 1964 και ακολούθησαν αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, ώστε να είναι αξιόπιστος. «Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση την υπευθυνότητα των μελών της επιτροπής, αλλά τη σύνθεσή της, διότι η πλειοψηφία τους αποτελείται από εκπροσώπους των κομμάτων και βουλευτές. Δηλαδή, οι ελέγχοντες είναι και ελεγχόμενοι, γεγονός το οποίο επισήμανε και ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι “πρέπει να αλλάξει”», κατέληξε ο γενικός γραμματέας.

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα

Ισχυρή κατσιγίδα έπληξε την Κέρκυρα το βλάδυ της Παρασκευής μα αποτέλεσμα να πλημυρίχσουν δρόμοι και …