Υποψηφιότητα των Φιλίππων για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο φάκελος που αφορά τους Φιλίππους καταρτίζεται εδώ και χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού , έχει υποβληθεί και περιλαμβάνει τόσο τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης όσο και το πεδίο της ομώνυμης μάχης.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μνημείου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και είναι ένας προστατευμένος χώρος χωρίς σύγχρονες επεμβάσεις.

Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Ελένη Κόρκα, τόνισε πως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει ενταχθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της UNESCO από το 2003. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμο και πολλούς άλλους φορείς θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άψογη υποστήριξη του εγχειρήματος προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή.

Η τελική ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το θέμα είχε συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου και είχαν εγκριθεί παρεμβάσεις σε πέντε άξονες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, καθώς και τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων συνόλων.

Επίσης προβλέπονται η κατάργηση της παλαιάς οδού που έτεμνε τον χώρο στα δύο (σήμερα ανενεργής), η τοποθέτηση πινακίδων και η δημιουργία χώρων πάρκινγκ και διευκόλυνσης κοινού και, τέλος, η εξασφάλιση της συνέχισης των δράσεων στον χώρο, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το Φεστιβάλ των Φιλίππων.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επίσης ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πάτησε εκεί για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Σήμερα ανασκαφές εκεί διενεργούν η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα 17 ελληνικά μνημεία στη λίστα της UNESCO είναι:

1. Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες (1986)

2. Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης (1987)

3. Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (1987)

4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)

5. Αγιον Ορος (1988)

6. Μετέωρα (1988)

7. Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)

8. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)

9. Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας (1989)

10. Αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά (1989)

11. Αρχαιολογικός χώρος της Δήλου (1990)

12. Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και η Νέα Μονή Χίου (1990)

13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου στη Σάμο (1992)

14. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (1996)

15. Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)

16. Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (1999)

17. Παλαιά πόλη της Κέρκυρας (2007)

About kymaeditor

Check Also

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας

Καθώς το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *