Υπόθεση “Norman Atlantic”: Σοβαρότατες ελλείψεις και παραλήψεις.

Αποκαλυπτικά τα νέα στοιχεία για το Norman Atlantic και την τραγωδία του περασμένου  Δεκεμβρίου φέρνει στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα, Il Fatto Quotidiano.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει στοιχεία από στις συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί του πλοίου .Αποκαλύπτει ότι ακούγεται μέλος του πληρώματος να λέει ότι το σύστημα πυρασφάλειας είναι γεμάτο καπνό.Πρόκειται, το μόνιμο σύστημα πυρασφάλειας. Στις 4:33 τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2014, ενώ στο πλοίο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, ο κυβερνήτης, Αρτζίλιο Τζακομάτσι, ρωτά τους συνεργάτες του αν το σύστημα πυρασφάλειας έχει ενεργοποιηθεί, και λαμβάνει θετική απάντηση. λίγο  αργότερα, όμως,  όταν από την κεντρική αίθουσα ελέγχου τίθεται και πάλι η σχετική ερώτηση, ακούγεται η απάντηση: «Είναι γεμάτο καπνό». Πέντε λεπτά αργότερα, ακούγεται ξανά: «Από τον σωλήνα της πυρασφάλειας, αντί για νερό, βγαίνει καπνός».

Το στοιχείο αυτό είχε ήδη επισημανθεί και από πολλούς επιβάτες, κατά τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στις συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί αναφέρεται ότι οι επιβάτες ήταν συνολικά 411, ενώ στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες, μαζί με το πλήρωμα, ξεπερνούσαν τους 500.

Σοβαρό στοιχείο είναι  ότι ο κυβερνήτης σήμανε συναγερμό στα ιταλικά, και όχι στα αγγλικά, ενώ το πλοίο βρισκόταν πολύ κοντά στις αλβανικές ακτές και προσθέτει ότι η επιλογή αυτή μπορεί να συνδέεται με την προσπάθεια να περιορισθεί το κόστος των ρυμουλκών.

Σημασία έχει ότι οφείλουν να αποδοθούν ευθύνες ευθύνες για την ναυτική αυτή τραγωδία, με απολογισμό 11 νεκρούς και 18 αγνοούμενους.

About kymaeditor

Check Also

Aπαγόρευση απόπλου του Ε/Γ-ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ “ΦΛΑΙΝΓΚ ΚΑΤ 6” στο λιμάνι του Πειραιά

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αργοσαρωνικού από το Πλοίαρχο του Ε/Γ-ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ “ΦΛΑΙΝΓΚ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *