«Φρένο» ΔΝΤ στην επιστροφή φόρου για τους οφειλέτες των Ταμείων

 Οι πιέσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν έχουν τέλος.  Ειδικότερα, με έγγραφό του το Ταμείο ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ στη χώρα μας και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τον συμψηφισμό των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία με τις όποιες φοροελαφρύνσεις ή με την ενδεχόμενη επιστροφή φόρου. «Να μην παίρνουν επιστροφή φόρου οι οφειλέτες των Ταμείων» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έπειτα από τα στοιχεία που δείχνουν τη δραματική κατάσταση στην οποία είναι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν την επέκταση του εν λόγω μέτρου και για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλείται ειδική έκθεση του ΔΝΤ, οι πιέσεις των δανειστών για αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί συμψηφισμού φοροελαφρύνσεων και επιστροφών φόρων με χρέη προς τα Ταμεία εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Το Ταμείο, δε, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την προώθηση των συμψηφισμών για την εκταμίευση επόμενων δόσεών του, καθώς διαπιστώνει ότι το μέτρο -αν και έχει ψηφιστεί- δεν εφαρμόζεται.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΑΟ διαχειρίζεται 210.008 υποθέσεις οφειλετών, με το ποσό που χρωστούν στα Ταμεία να ανέρχεται στα 10,95 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία και κατ’ επέκταση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πάντως ,το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα το ΚΕΑΟ να μπορεί να προχωρήσει:

Στον συμψηφισμό φορολογικών προνομίων και των επιστροφών φόρων με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη χρήση των στοιχείων που έχουν οι φορολογικές αρχές για να διαπιστώνει την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.

Στην κατάσχεση κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στη δημιουργία νομικού τμήματος σε κάθε τοπικό γραφείο ΚΕΑΟ, ώστε να προωθεί γρήγορα τις υποθέσεις.

Στη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου που θα έρχεται άμεσα σε επαφή με τους οφειλέτες και ιδίως εκείνους με μικρά χρέη.

About kymaeditor

Check Also

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου – Οι νέες ημερομηνίες

Νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023 για την οικονομική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *