“Φρενάρει” τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις η κυβέρνηση

Τέλος βάζει η κυβέρνηση στις πρόωρες συντάξεις, κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι  που βρίσκονται κοντά στο όριο, όχι μόνο χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά θα  χρειαστούν να εργαστούν από δύο έως 7 χρόνια περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, δύο σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των δανειστών που αφορούν το σφράγισμα της πόρτας για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση που έχει δεσμευθεί για την «κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος», φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr να επεξεργάζεται δύο επιλογές:

 1. Η πρώτη επιλογή ορίζει την αύξηση από 2 έως 5 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσων σήμερα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει έως έως το 2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν και το προβλεπόμενο (το 2012) όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Από τους περίπου 250.000 – 270.000 ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι περίπου 150.000 έχουν ήδη «κλειδώσει» δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να φύγουν όποτε επιθυμούν.

Ομως, οι 120.000 ασφαλισμένοι που απομένουν, θα δουν καθυστέρηση στην έξοδό τους από 2 έως 7 έτη. Ωστόσο, στο ρεπορτάζ του euro2day διευκρινίζεται ότι ετη εν λόγω αύξηση θα γίνει σταδιακά και προφανώς θα ξεκινήσει από το 2016, ή στη χειρότερη περίπτωση από το β’ εξάμηνο του 2015.

Παράλληλα, οι αυξήσεις αυτές δεν θα αφορούν τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983.

 • Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο και σύμφωνα με το euro2day.gr είναι και το επικρατέστερο, ορίζει την αύξηση των ορίων ηλικίας μιας συγκεκριμένης ομάδας ασφαλισμένων οι οποίοι δεν εξαιρούνται από την ομπρέλα προστασίας που ανοίγει το υπουργείο Εργασίας και πιθανότατα θα υποστούν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.
 • Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τις 30.000.

  Οπως έχει εδώ και ημέρες διαρρεύσει, το Brussels Group ζητεί επίμονα να τελειώσει το καθεστώς των πρόωρων συντάξεων πριν από τα 62 έτη για μειωμένη και πριν από τα 67 για πλήρη σύνταξη.

  About kymaeditor

  Check Also

  Φορολογικές δηλώσεις: Νέοι κωδικοί για αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις – Δαπάνες που αφαιρούν φόρο έως 2.200 ευρώ

  «Εμπλουτισμένο» με νέους κωδικούς θα είναι το βασικό έντυπο Ε1, η δημοσίευση του οποίου είναι …

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *