Φόρος 26% για πώληση τριών ή περισσοτέρων ακινήτων μέσα σε δύο χρόνια

Νέες παγίδες κρύβει ο φόρος υπεραξίας, μετά την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου αφού οι πολίτες θα φορολογούνται σαν να ήταν… εταιρίες.

Τι σημαίνει αυτό και ποιοί θα κληθούν να πληρώσουν φόρο υπεραξίας
– Φόρο υπεραξίας θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν τουλάχιστον 3 πωλήσεις μέσα σε 2 χρόνια
– Από τη στιγμή που αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες θα τιμωρηθούν με φορολογικό συντελεστή στο 26% και προκαταβολή φόρου στο 55%

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με αφορμή απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αναφορικά με την επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μάλιστα στην εγκύκλιο προσδιορίζεται πως σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού σε χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία απόκτησης του από την πώληση, ως χρόνος κτίσης δεν θεωρείται η ημερομηνία στην οποία πραγματικά αποκτήθηκε, αλλά ο χρόνος ένταξης του στα όρια του οικισμού.

Με την απόφαση αυτή «εφιστάται η προσοχή στους φορολογούμενους και τους συμβολαιογράφους όσον αφορά τις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιχειρηματικής συναλλαγής, κατά το άρθρο 21 του Ν. 4172/2013».

About kymaeditor

Check Also

Διπλασιασμός δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ

Η Διάταξη για τον διπλασιασμό των δόσεων αποπληρωμής αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *