To χάσμα παραμένει- Aνένδοτος ο Σόιμπλε στις προτάσεις Βαρουφάκη

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι κ.κ Σόιμπλε και Βαρουφάκης μετά την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομολογό του στο Βερολίνο (κράτησε πάνω από μία ώρα η συνάντησή τους) και τη κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αντίθετος σε όσα του πρότεινε ο Έλληνας τσάρος της οικονομίας, ζητώνντας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. “Θέλουμε χρόνο να παρουσιάσουμε ενα πρόγραμμα – γέφυρα” τόνισε από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Έχω την ευχαρίστηση να υποδεχτώ τον νέο μου συνάδελφο και να τον γνωρίσω», είπε αρχικά ο κ. Σόιμπλε. «Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε στις πρώτες του δηλώσεις.

«Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στο όραμα μιας ενωμένης Eυρώπης. Δεν είναι απλός ο δρόμος. Είχαμε μεγάλα προβλήματα αν και διαφορετικά, απο την τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη. Ευτυχώς σε μεγάλο μέρος έχουμε βγει από αυτήν την κρίση», τόνισε.

«Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο, έχουμε έρθει συχνά σε αντιπαραθέσεις όσο είμαι υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να δείξουμε το σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν ήμασταν διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφεραν την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Σόιμπλε: Δεν τίθεται θέμα κουρέματος του χρέους

«Παρά την πρόοδο υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα. Έχω παρακολουθήσει τον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, έγιναν όμως σημαντικές πρόοδοι στην υλποίηση του προγράμματος. Η ανεργία θα σημειώσει αυτό το χρόνο μείωση για πρώτη φορά, υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε επακριβώς, συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Είναι καθήκον να υπάρξουν κοινές λύσεις. Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Ο συνάδελφός μου είπε στα γερμανικά μέσα οτι ως Ευρωπαίοι έχουμε χρέος να συμφωνησουμε. Συμφωνώ με αυτό. Είναι το καθήκον μας να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης. Δεν τίθεται θέμα για εμάς να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη, αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δώσουμε την απάντηση, πως στο σημερινό περιβάλλον μπορεί να υπάρξει προοπτική για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και αποκατάσταση της νεολαίας. Πρέπει να δουλεψουμε για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Σε ο,τι αφορά αυτά που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να δώσουν τη συμβολή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και επανέλαβα την πρότασή μου να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

«Το πρότεινα ξανά σήμερα στον κ. Βαρουφάκη. Παλιά δεν ελήφθη υπόψη η προσφορά μας να στείλουμε και δικούς μας υπαλλήλους στην Ελλάδα. Μιλήσαμε και για διμερείς τρόπους ενίσχυσης της Ελλάδας, όπως τη λειτουργία της τράπεζας.
Δεν απέκρυψα όμως τον σκεπτικισμό μου για κάποια ζητήματα. Ο συνάδελφός μου, μού είπε ότι ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί αυτά. Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε οτι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αυτό, όμως, ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών.

Έχουμε ένα κοινό νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες, να έχουν την επιβεβαίωση από τα εθνικά κοινοβούλια για τους προϋπολογισμούς.

Είναι σημαντικό, όμως, να τηρούνται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει», τόνισε.

Δεν τίθεται θέμα κουρέματος του χρέους είπε επίσης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα σταθερότητας, η προσφορά μάς έφτασε μέχρι το σημείο που δεν πήγαινε παραπέρα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν εκεί όπου δημιουργούνται.

Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία και χωρίς αυτό το πρόγραμμα να δούμε πώς θα είχε προσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα κούρεμα δεν τίθεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή.
Το σημαντικό ερώτημα είναι η πρόσβαση στις αγορές».

Βαρουφάκης: Θέλουμε χρόνο για ένα πρόγραμμα – γέφυρα

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «είχα την ευκαιρία, την ευχαρίστηση και τη χαρά να παρουσιάσω στον κ. Σόιμπλε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας για την Ελλάδα και την μετατροπή και τη συμμετοχή της σε μία ΕΕ της ευμάρειας».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης πως «συμφωνήσαμε με τον κ. Σόιμπλε να εισέλθουμε σε διαβουλεύσεις με κοινό στόχο μια λύση των ευρωπαϊκών προβλημάτων που θα διαφυλάττει πρώτα και κύρια τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν συζητήσαμε το χρέος της Ελλάδας. Δεν συζητήσαμε την πιθανότητα κουρέματος αλλά την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε για να τελειώσει η κρίση. Υπάρχει αγανάκτηση στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Είναι ώρα να θέσουμε τέλος σε αυτή την κρίση.
Οι Έλληνες δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να τελειώσει αυτή η ταπείνωση και να σταματήσουν οι ανησυχίες της Γερμανίας».

«Μερικοί νομίζουν ότι η λύση είναι ο διαχωρισμός της Ελλάδας από την Ευρώπη, ευτυχώς είδα στο συνομιλητή μου, έναν Ευρωπαίο άνδρα κύρους, ότι δεν συμφωνεί. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στην προσπάθεια να σταματήσει τη διαφθορά και θέλουμε την στήριξη, τεχνική, οικονομική και θεσμική, των εταίρων μας.

Το ευάλωτο μοντέλο «επιχειρείν» στην Ελλάδα κατέρρευσε. Χάσαμε την υπέροχη ευκαιρία να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Αντιμετωπίσαμε το θέμα της χρεωκοπίας σαν θέμα ρευστότητας. Και μας έδωσαν το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Βέβαια, ανακοινώθηκαν και μεταρρυθμίσεις που ήτανν φύλλο συκής. Αυτό δεν θα μπορούσε να τελειώσει καλά και για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Είμαστε εδώ με σκοπό να θέσουμε τα πράγματα σε σωστή βάση. Από την κυβέρνησή μας μπορείτε να περιμένετε μια φρενίτιδα λογικής. Δεν θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα αλλά του μέσου Ευρωπαίου. θα λέμε τα πράγματα όπως είναι, χωρις τακτικισμούς. Θα εφαρμόσουμε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.

Έχουμε το πιο πολύτιμο υλικό και αυτό θέλουμε: χρόνο, που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε στους εταίρους μας τις θέσεις μας και στο μεταξύ να υπάρχει ένα πρόγραμμα γέφυρα για το μεσοπρόθεσμο και μια λύση για το μακροπρόθεσμο μέλλον.
Πρέπει να σεβαστούμε τους υπάρχοντες κανόνες, χωρίς όμως να διαλύουμε τις δημοκρατίες με μια βαριοπούλα που λέει ότι «οι εκλογές δεν μετράνε»», τόνισε.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από την αρχή αυτήν την άγρια αποπληθωριστική κρίση. Κανένας δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο ο γερμανικός λαός που αντιμετώπισε στο παρελθόν μία τέτοια κρίση.

Όταν γυρίσω στην Ελλάδα θα κάτσω σε ένα κοινοβούλιο που η τρίτη δύναμη είναι ένα ναζιστικό κόμμα. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που ο ναζισμός έχει εκριζωθεί από τη Γερμανία. Χρειαζόμαστε το λαό της Γερμανιας στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό. Για να υπερασπιστούμε το ειρηνικό, μεταπολεμικό οικοδόμημα της Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν σε αυτό. », κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου

Κατά την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου, θα καταβληθούν 82.586.132 ευρώ σε 60.418 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *