Χορηγήστε δάνεια για να έρθει η ανάπτυξη, η παρότρυνση Στουρνάρα στις τράπεζες

Χωρίς υγιείς τράπεζες δεν υπάρχει ανάπτυξη, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας από τη Σλοβενία, σε ομιλία του σε συνέδριο. Ειδικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τραπεζικό δανεισμό θα είναι ασθενής, παροτρύνοντας έτσι τα χρηματωπιστωτικά ιδρύματα να χορηγήσουν δάνεια προς τους ιδιώτες.

Όπως εξήγησε η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό αποτελεί μη βέλτιστο αποτέλεσμα από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι, όπως έχει παρατηρηθεί από διάφορους μελετητές, όταν δεν δίνονται δάνεια από τις τράπεζες η ανάκαμψη είναι κατά μέσο όρο ασθενέστερη από ότι σε αντίθετη περίπτωση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ενώ όπως είπε η συνολική αξιολόγηση και η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα. Η Τραπεζική Ένωση θα συμβάλει επίσης στη μείωση του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Όσο πιο γρήγορα εξυγιάνουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους, τόσο πιο εύκολα θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και θα παρέχουν πιστώσεις προς την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τέλος, ο ίδιος πρότεινε σειρά μέτρων για την ανάπτυξη της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων.

About kymaeditor

Check Also

Σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου το «Καλάθι των Χριστουγέννων»

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *